Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
4,936 UP
Üye 21 Haziran 2 Cevap
5

Bir cismin kinetik enerjisi mekanik enerjisine eşit olabilir mi?

534 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Günsu Bostancı
Lisans Öğrencisi 26 Haziran

Kullanacağım terimler hakkında genel bilgi verdikten sonra söz konusu enerjilerin farklarından bahsedip ardından örneklerle sorunuza verdiğim yanıtı pekiştirerek ek iki EA makalesi ile yazımı tamamlayacağım.

Enerji; kimyasal enerji, termal enerji, elektromanyetik radyasyon, yer çekimi enerjisi, elektrik enerjisi, elastik enerji, nükleer enerji ve dinlenme enerjisi gibi birçok biçimde ortaya çıkar. Uluslararası Birimler Sistemi (SI) birimi joule’dur. [6] Bunlar iki ana sınıfta kategorize edilebilir: potansiyel enerji ve kinetik enerji. Kinetik enerji bir nesnenin hareket enerjisidir. Kinetik enerji nesneler arasında aktarılabilir ve diğer enerji türlerine dönüştürülebilir.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

'Kinetik' kelimesi Yunancada 'hareket' anlamına gelen 'Kinesis' kelimesinden gelmektedir. Bu, bir nesnenin hareketi nedeniyle sahip olduğu enerji türüdür. Bu nedenle hareketsiz bir nesnenin sıfır kinetik enerjiye sahip olduğu belirtilir. Belirli bir kütleye sahip bir cismi durağan halden belirtilen bir hıza çıkarmak için gereken iş miktarıdır.[2]

Potansiyel enerji; bir cismin içindeki iç kuvvetlerin, çeşitli çalkalayıcı dış kuvvetlere göre üstesinden gelmesinin bir sonucudur.[2]Fizikte potansiyel enerji, bir nesnenin diğer nesnelere göre konumu, kendi içindeki gerilimler, elektrik yükü veya diğer faktörler nedeniyle sahip olduğu enerjidir.[3][4]

Tüm Reklamları Kapat

  • KE, nesneler arasında aktarılabilir.
  • PE, bir nesneden diğerine aktarılamaz.
  • KE bir cismin kütlesine ve hızına bağlıdır ancak yüksekliğe bağlı değildir.
  • PE, bir cismin kütlesine, yer çekimine bağlı ivmesine ve yüksekliğine bağlıdır ancak hıza bağlı değildir.
  • KE, bir cismin hareketinden dolayı cisimde bulunan enerjiyi ifade eder.
  • PE, bir cisimde konumundan dolayı bulunan enerjiyi ifade eder.
  • KE, bir cismin yakın çevresindeki diğer hareketli ve durağan cisimlere göredir.
  • PE, bir cismin çevresine göreli değildir.
  • KE, bir şelaledeki suyun düşüşü ile örneklendirilir.
  • PE, uçurumdan önce bir şelalenin tepesindeki su ile örneklendirilir.[7]

Üstteki açıklamalar doğrultusunda diyebiliriz ki:

Kinetik enerji, tanımı gereği, potansiyel enerjiyle aynı anlama gelmez. Yani birbiri yerine kullanılacak şekilde eşit olmaz. Öte yandan, bu iki enerji çeşidi, ifade ettikleri Joule miktarı açısından denk olabilir.

Potansiyel enerji her zaman bir şeye göre ölçülür, tıpkı kinetik enerjinin belirli bir referans çerçevesinde ölçülmesi gibi. Dolayısıyla, sadece referans noktalarını değiştirerek KE ile PE'yi eşitleyebilirim (ama bu, yanıltıcı sonuçlar doğurabilir.)[5]

Bunun yerine sözü geçen iki enerjinin toplamına sabit diyebiliriz.

Çünkü potansiyel enerji kaybettikçe kinetik enerji kazanırsınız (sisteminizde enerjinin alabileceği tek iki formun bunlar olduğunu varsayarsak). Sürtünmeyi de eklerseniz, elbette toplamları sistem ısındıkça azalacaktır (termal enerjiyi potansiyel ya da kinetik enerjinin bir formu olarak tanımlamadığınız sürece, ki tanımlayabilirsiniz.)

Yani kinetik enerji ile potansiyel enerji aynı değildir ama bazı durumlarda değerli eşit kılmak mümkündür.

Ayrıca konuyla ilgili olarak, burada uzunlamasına değinemediğim ama değinilmesini faydalı bulduğum, iki tane Evrim Ağacı yazısını okumanız için ekleyeceğim.

Kaynaklar

  1. V. K. Goel. (2007). Fundamentals Of Physics Xi. ISBN: 9780070620605. Yayınevi: Tata McGraw-Hill Education.
  2. S. Madaan. Kinetic And Potential Energy: Examples And Differences Between Both Of Them | Earth Eclipse. (16 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2024. Alındığı Yer: Earth Eclipse | Arşiv Bağlantısı
  3. M. C. JAIN. Textbook Of Engineering Physics: Pt. I. ISBN: 9788120338623.
  4. R. P. McCall. Physics Of The Human Body. ISBN: 9780801894565.
  5. S. Shunpike, et al. Classical Mechanics - Does Potential Energy Always Equal Kinetic Energy? - Physics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 26 Haziran 2024. Alındığı Yer: Physics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
  6. Organisation intergouvernementale de la Convention du Mètre, et al. (1991). Le Système International D'unités.
  7. S. Madaan. Kinetic And Potential Energy: Examples And Differences Between Both Of Them | Earth Eclipse. (16 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2024. Alındığı Yer: Earth Eclipse | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Mert Demir
Daha önce bu konuda araştırma yaptım. 21 Haziran

Mekanik enerji, bir cismin kinetik enerjisi (hareket enerjisi) ve potansiyel enerjisinin (konum enerjisi) toplamıdır:

[ ME = KE + PE ]

Eğer potansiyel enerji sıfırsa (örneğin, yer seviyesinde veya başka bir enerji depolama durumu yoksa), mekanik enerji sadece kinetik enerjiden oluşur:

Tüm Reklamları Kapat

[ ME = KE ]

Bu durumda, cismin kinetik enerjisi mekanik enerjiye eşit olur. Örneğin, yatay bir düzlemde sürtünmesiz hareket eden bir topun durumu böyledir; topun sadece kinetik enerjisi vardır ve bu enerji, onun toplam mekanik enerjisidir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close