Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şafak Dinç
Üye 24 Temmuz 2020
4

Bir canlıya insan diyebilmemizi sağlayan özellik nedir?

Bir canlıya insan diyebilmek için biyolojik sebepler yeterli mi yoksa bilince sahip olması bir canlıya insan dememiz için yeterli midir.bir örnek olması açısından köpekler tarafından yetiştirilen bir kişi mi daha insan yoksa kavanozun içinde duran bir beyin mi.etik kurallarından bağımsız bir cevap daha faydalı olabilir.kategoriyi tam çözemediğim icin felsefe dedim çok takılmayın oraya.
209 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Aksoy
Öğrenmeye talip 25 Temmuz 2020

Merhaba, aşağıdaki yazı dizisi bu sorunuz için çok faydalı olacaktır.

https://evrimagaci.org/yazi-dizisi/sinirbilim-ve-beyin-13

Özetle, etik kavramları devre dışı bırakırsak, insan biyolojik olarak tanımlanan bir canlı türüdür. İnsanların iki eli vardır ama doğuştan eli olmayan bir bireye de insan deriz çünkü eli dışındaki tüm biyolojisi, kromozom yapısı, DNA bilgisi bize onun insan olduğunu söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Yazı dizisinde tüm detaylarıyla anlatıldığı üzere, yanlış inanışın aksine insan dışında bir çok canlının da bilinci vardır. Bu nedenle bilinci olan her canlıya insan diyemeyiz.

Bir insanın sadece bir elini kesip, bir kavanozda, hücre yapısı ve fonksiyonları bozulmadan muhafaza etsek belki buna insan diyemeyiz ve fakat insanı diğer canlılardan önemli derecede ayırıştıran beyni için aynı şeyi yapsak zannımca buna insan demek durumundayız.

Gelecekte, beyni tamamen bir insandan alınmış fakat vücudunun geri kalan kısımları makinelerden oluşan kişiler var olabilir. Hatta, bazı filmlere konu edildiği gibi, insan bilinci, hafızası, duyguları, yetenekleri ile tamamen biyolojik süreçten ayrılıp bir yazılım haline dahi getirilebilir. Biyolojik bir beynin tüm işlevlerine sahip olması, bir insandan kopyalanmış olması ve başka bir kopyasının da mevcut olmaması durumunda bu yapıya da insan muamelesi yapılması gerekebilir.

Bir avukat olarak, konu ile ilgili olması bakımında biraz önce verdiğim kavanozdaki el örneğine hukuki bir niteleme ile yaklaşacak olursak, kime ait olduğu belli olan ve tekrar dikilmek üzere koruma altına alınmış bu şekildeki bir elin bütünlüğüne kasten zarar verilmesi zannımca "kasten yaralama" suçuna sebebiyet verebilir. Çünkü elin ait olduğu birey sağdır ve bu el bir mal veya eşya değil, sağ olan bir bireyin vücudunun bir parçasıdır. Fakat elin ait olduğu birey sağ değil ve el tamamen farklı bir amaçla (örneğin bir deney için) muhafaza ediliyorsa, bu ele verilecek kasti bir zararın, "yaralama" suçuna sebebiyet vermesi mümkün olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat aynı mantığın, beyin için yürütülmesi zor olacaktır.

Bir araştırmada hamile bayanlara, çocuklarının vücutlarında bir engel ile doğması ihtimali %100 olsa yine de doğurur musunuz sorusuna ezici bir çoğunluk evet cevabı vermişken, aynı kişilere çocukta zihinsel bir engel olacağı söylense idi doğurmak ister misiniz diye sorulduğunda yine ezici bir çoğunluk hayır cevabını vermiştir. Bu çalışma bize, insan algısındaki "insan" tanımının beyin sağlığı ile daha ilintili olduğunu göstermektedir. Buradan hareketle, yine hukuki anlamda, bir insan beyninin tüm fonksiyonlarını ifa edebilen bir beyin, vücut içinde değil de varlığını idame ettirebildiği bir kapta da olsa, ona kasten zarar verilmesi "yaralama" suçuna sebebiyet verebilir.

Özetle; hukuk muhtemelen sahibi ölmüş fakat fonksiyonlarını ifa eden bir eli insan olarak görmezken, tüm vücudu artık yok olmuş ve fakat tüm fonksiyonlarını ifa eden bir beyni insan olarak nitelendirecektir. Hatta, ortada bir beyin de olmasa ve insana dair tüm veriler bir yazılıma aktarılsa ve o yazılım insan beyninin tüm fonksiyonlarını ifa etse, o da bir insan olarak değerlendirilecektir. Buradaki ortak mantık, önceden fiziki olarak var olan bir insana aidiyettir.

İnsan beynini tamamen taklit edebilen ve fakat öncesinde bir insana ait olmayan, sonradan üretilmiş bir yazılıma insan muamelesi yapılabilir mi ? Veya yapısal olarak karma bi halde bulunan, türev yazılımlara aynı muamele yapılabilir mi, bunlar ileriki yılların beyin yakan soruları olacak.

Esenlik dilerim

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close