Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir canlı evrimleşmesini gerektirecek bilgiyi nasıl bilir, bu bilgi hücrelere, proteinlere nasıl aktarılır?

506 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Sorunuzdan çevreye bilerek adapte oluyormuş gibi görünse de bunu bilerek yapmıyoruz. Evrimleşmek için bir emir vs. gitmiyor. Çeşitlilik mekanizmaları ile çeşitlilik oluşur. Bu da bilinçsiz bir süreçtir. Çevre şartlarına göre bazıları daha kolay hayatta kalır, bazıları ise çevre şartlarında hayatta kalamaz, elenir. (ya da daha az ürer.) Çevre şartlarında daha çok hayatta kalan ve üreyebilen bireyler ise genlerini çocuklarına daha çok aktardığı için (ve çevreye uyumsuz olanlar öldüğü veya daha az ürediği için) her nesilde daha uyumlu bireyler çoğalır ve evrim yaşanır. Örnekle açıklayayım.

Çeşitlilik mekanizmaları ile çeşitlilik oluşur. Örneğin büyük gaga, geniş gaga, küçük gaga, dar gaga. Doğal seçilim kısaca, çeşitlilik mekanizması ile oluşturulan çeşitliliğin seçilmesi, daha uyumlu veya avantajlı olanın hayatta kalması ve genlerini gelecek nesillere aktarabilmesidir. Çevre şartlarında küçük gagalı olanlar daha rahat yiyebiliyor diyelim. Bu yüzden küçük gagalılar daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyor. Kendilerini avantajlı kılan genleri gelecek nesillere daha çok aktarıyor. Uyumlu olanlar daha çok üreyip diğerleri elenince ispinoz popülasyonunda nesiller geçtikçe küçük gaga geninin frekansı artar. Yani evrim yaşanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu örnekten de görebildiğiniz üzere çevreye uyumlu olan daha çok ürerken uyumsuz olan zaten daha az ürediği ya da direkt öldüğü için adaptasyon yaşanıyor. Yani hiç kimse bir çaba sarf etmiyor

295 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak Cevap. (4 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
Doğrucu

Canlılar BENİM EVRİMLEŞMEM LAZIM diyerek bilinçli bir şekilde evrimleşmezler.

Kaotik bir biçimde değişen çevre şartları onları evrim geçirmeye zorlar, evrim geçiremeyenler de yok olur.

Tüm Reklamları Kapat

İşte tam da bu yüzden şu ana kadar dünyada var olmuş canlı türlerinin %99 undan fazlası yok olmuştur.

Doğanın bilinci,iradesi,öngörüsü yoktur.

Konuyu benden çok daha iyi bir biçimde ifade eden Evrim Ağacı yazısını kaynakçaya ekledim.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (4 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre P.
Emre P.
1,231 UP
Tıp Öğrencisi

Aslında evrimin belli bir bilinç ve farkındalık çerçevesinde olduğu söylenemez. Biz canlıların tek yaptığı üreme yolu ile çeşitlilik sağlamak. Dolayısıyla her nesilde bir çok yavruyla beraber farklı karakter kombinasyonlarına sahip canlılar meydana geliyor. bu çeşitlilik içerisinde ise değişen çevre koşullarına daha iyi uyum sağlayanlar daha kolay eş bulup üreyebildiği için de karakterlerini sonraki nesillere aktarıyorlar. Bu şekilde nesiller oluşmaya devam ediyor ve 1000-10000 nesil sonra farklı türler diye nitelendirebileceğimiz türler oluşuyor. Yani canlılar içten gelen bir mekanizma ile evrimleşiyor demek yanlış olur çünkü sadece çeşitlilik üretiyorlar ve bu çeşitlilik sonucunda eş bulabilme ve üreme şansları iyi ya da kötü anlamda değişiyor. Çevre koşulları ise bu noktada devreye giriyor ve sonraki nesilleri şekillendiriyor diyebiliriz. Tabi bu şekillenme de yukarıda anlattığım şekilde ve Darwinin Doğal seçilim diye adlandırdığı mekanizma ile açıklanır...

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close