Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bir cam plakadan karşıklıklı birbirine bakan iki kişi birbirini nasıl olur da görüntüde bir eksiklik olmadan görür?

İki kişi karşılıklı oturup arada bir cam olmak şartıyla birbirlerine baktığında ikisinin de gördüğü görüntü eksiksizdir yani görüntünün ya da ışığın bir kısmının camdan geçememesi söz konusu değildir.ama bu nasıl olur fotonlar birbirinin içinden geçebilen bir yapıya mı sahiptir yoksa beynimiz aslında eksik olan yerleri mi tamamlar?
264 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Aydınlatma sektöründe çalışan birisi

Camın madde yapısı ışığı emip soğuramadığı için arka tarafa ulaşabiliyor görüntü.

Soruyu değiştirip sorayım. Röntgen cihazları nasıl insanın içini gösterebiliyor? Sizin sorunuza benziyor değil mi? Tek fark camdaki gibi keskin ve renkli bir görüntü değil. Çünkü x ışını dediğimiz şey insan dokularını aşabiliyor. Yani insan vücudu soğutamıyor, ememiyor ışığı ve karşı tarafa ulaşabiliyor. Aynı mantık havaalanlarındaki valiz kontrol bölümündeki xray'lerde de var. X ray zaten adı üzerinde x ışını.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi durup bir düşünelim. Elimizde 2 tane ışık oluştu. Birisi görebildiğimiz ışık diğeri x ışını. Demek ki bu ışığın çeşitleri var. İşte bu ışıkların çeşitlerinin enerji seviyelerine göre sınıflandırıldığı spektruma elektromanyetik spektrum denilir. [1] Işık en düşük radyo dalgasından başlar sırayla mikrodalga, kızılötesi, görünür ışık (bizim görebildiğimiz ışıklar), ultraviole (uv ya da mor ötesi), x ışını, gamma diye gider.

Fakat burada şu yanılgıya düşmemek lazım. Her görünür ışık camdan geçer, her x ışını insan dokularından geçer diyemeyiz. Çünkü o ışığın bir toplam enerji diyeceğimiz enerjisi de var. Hani 2 kilogram kızılötesi ışık, 1 kilogram kızılötesi ışıktan fazladır gibi. Bunun birimi kilo değil tabii ki elektronvoltxdalgaboyu gibi bir şey fakat teknik detaylara boğmayayım sizi.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela radyasyondan korunmak için kalın kurşun tabakalar kullanmamız da aynı sebepten. Radyasyonda sadece şöyle ufak bif durum var. Bizim o zararlı diye bildiğimuz radyasyon yani iyonize olan radyasyon morötesi ışıktan sonra başlar elektromanyetik spektrumda. Bu iyonize radyasyonu bizim gözlerimiz göremiyor fakat görebilseydi yine şeffaf cam etkisi yaratacaktı. Ama gözlerimiz sadece görünür ışığı görebiliyor.

Yani özetle sadece maddenin özelliği öyle diye ya da ışığın özelliği öyle diye camın arkasındaki görüntüyü görmüyoruz. Eğer bir ışık bizim görme aralığımızdaysa ve çarptığı yüzey onu soğuramıyorsa yani emememiyorsa görüntü maddenin arkasına geçebiliyor. Bu 3 koşulu da sağlaması gerekiyor.

Kaynaklar

  1. E. C. Karanfil. Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?. (1 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 11 Mart 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close