Camın madde yapısı ışığı emip soğuramadığı için arka tarafa ulaşabiliyor görüntü.
Soruyu değiştirip sorayım. Röntgen cihazları nasıl insanın içini gösterebiliyor? Sizin sorunuza benziyor değil mi? Tek fark camdaki gibi keskin ve renkli bir görüntü değil. Çünkü x ışını dediğimiz şey insan dokularını aşabiliyor. Yani insan vücudu soğutamıyor, ememiyor ışığı ve karşı tarafa ulaşabiliyor. Aynı mantık havaalanlarındaki valiz kontrol bölümündeki xray'lerde de var. X ray zaten adı üzerinde x ışını.
Şimdi durup bir düşünelim. Elimizde 2 tane ışık oluştu. Birisi görebildiğimiz ışık diğeri x ışını. Demek ki bu ışığın çeşitleri var. İşte bu ışıkların çeşitlerinin enerji seviyelerine göre sınıflandırıldığı spektruma elektromanyetik spektrum denilir. [1] Işık en düşük radyo dalgasından başlar sırayla mikrodalga, kızılötesi, görünür ışık (bizim görebildiğimiz ışıklar), ultraviole (uv ya da mor ötesi), x ışını, gamma diye gider.
Fakat burada şu yanılgıya düşmemek lazım. Her görünür ışık camdan geçer, her x ışını insan dokularından geçer diyemeyiz. Çünkü o ışığın bir toplam enerji diyeceğimiz enerjisi de var. Hani 2 kilogram kızılötesi ışık, 1 kilogram kızılötesi ışıktan fazladır gibi. Bunun birimi kilo değil tabii ki elektronvoltxdalgaboyu gibi bir şey fakat teknik detaylara boğmayayım sizi.
Mesela radyasyondan korunmak için kalın kurşun tabakalar kullanmamız da aynı sebepten. Radyasyonda sadece şöyle ufak bif durum var. Bizim o zararlı diye bildiğimuz radyasyon yani iyonize olan radyasyon morötesi ışıktan sonra başlar elektromanyetik spektrumda. Bu iyonize radyasyonu bizim gözlerimiz göremiyor fakat görebilseydi yine şeffaf cam etkisi yaratacaktı. Ama gözlerimiz sadece görünür ışığı görebiliyor.
Yani özetle sadece maddenin özelliği öyle diye ya da ışığın özelliği öyle diye camın arkasındaki görüntüyü görmüyoruz. Eğer bir ışık bizim görme aralığımızdaysa ve çarptığı yüzey onu soğuramıyorsa yani emememiyorsa görüntü maddenin arkasına geçebiliyor. Bu 3 koşulu da sağlaması gerekiyor.
Kaynaklar
- E. C. Karanfil. Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?. (1 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 11 Mart 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı