Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mevlüt Furkan Doğan
Üye 13 saat önce 1 Cevap
6

Ödüllü Soru Bir bilim insanı nasıl yetişir yani benim bir bilim insanı olma ihtimalim var mı varsa nasıl olabilirim hangi bölüme veya üniversiteye gitmem gerek?

Cidden bilim dünyasına girip bir katkıda bulunmak istiyorum bilmiyorum o kadar zeki olduğumu düşünmüyorum ama bunun için çabalamayı çok isterim yardımcı olursanız çok sevinirim
438 görüntülenme
Cevap Ver 5K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 12 saat önce

Bir bilim insanı olmak yüksek azim ve sağlam mental gerektirir. Bu süreçte öğrenmeyi sevmeli, sürekli araştırmalar yapmalı ve merak duygunuzu sürekli diri tutmalısınız. Ayrıca her zaman kuşkucu ve sorgulayıcı bir insan olmalı bu özelliğinizi de günlük hayatınıza aktarmalı, karakterinizle özdeşleştirmelisiniz.

Öncelikle iyi bir eğitim almalısınız. Özellikle fen bilimlerine karşı ilgili olmalı ve sağlam bir temel oluşturmalısınız. Lise ise kendinizi tanımanın en iyi basamaklarından biridir. Burada fen bilimleri derslerine ilginiz var mı, bu dersleri başarıyla ve severek yapabiliyor musunuz bunları gözlemlemek ve kendinizi tanımak için en iyi aşamadır.

Üniversitede ise eğer fen bilimlerine yöneldiyseniz fizik, kimya, biyoloji ya da mühendislik vs bölümlerinde lisans eğitimi alırsınız ve burada bilimin doğasını ve metodolojisini, bilimsel araştırmalar nasıl yapılır vs öğrenirsiniz ve akademiye adımınızı atmış olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Sonra yüksek lisans süreci başlar. Bu aşamada projeler ve tez yazımı vardır ve belirli bir alanda uzmanlaşmaya başlarsınız.

Yüksek lisanstan sonra doktora yapmanız gerekir. Doktora artık bilim insanı olma yolundaki en önemli adımdır. Doktoranızı yaptıktan sonra kendinize özgü çalışmanızla bilime katkı yapmış olursunuz ve artık bir bilim insanı olmuşsunuz demektir. Kısaca bilim insanı olma süreci bu şekildedir ancak tabii ki bilim insanı olmak sadece unvanla ya da sahip olunan bilgiyle açıklanamaz. Bilim insanı; karakteriyle, duruşuyla, topluma her zaman ışık [1]olmasıyla ve vicdanı da irfanı da hür olmasıyla öne çıkmalıdır.

Kaynaklar

  1. David E. H. Jones. Becoming A Scientist: A Guide To Building A Successful Research Career.
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close