Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tehmez Muradov
Üye 15 Aralık 2022
12

Bir balerin fuet üzerinde dönerken neden başı dönmez?

412 görüntülenme
Bir balerin fuet üzerinde dönerken neden başı dönmez?
Bir balerin fuet üzerinde dönerken neden başı dönmez?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Efe Aytaş
Öğrenci 15 Aralık 2022

İnsanların vücudu, denge mekanizması olarak adlandırılan bir sistem ile donatılmıştır ve bu sistem, insanların hareketlerini kontrol ederek düşmemelerini sağlar. Bu sistem, insanların kulaklarında bulunan küçük cisimler olan otolitler ve kulak içinde bulunan küçük bir sıvı ile çalışır. Otolitler, insanların hareket ettikleri zaman hareket halindeki vücutların pozisyonunu algılar ve bu bilgiyi beyne gönderir. Beyin ise bu bilgiyi kullanarak insanların hareketlerini kontrol eder ve düşmemelerini sağlar. Bu nedenle, bir balerin fuet üzerinde dönerken başı dönmez.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Gürkan
Anıl Gürkan
56K UP
Nöroloji Uzmanı 10 Ocak 2023

Bir önceki cevabı yazan kardeşimizin denge ile ilgili yazdıkları doğru ancak eksik kısmı tamamlamak isterim. Beynimiz, vücudun dengesini 3 sistemden gelen sinyalleri ortak olarak degerlendirerek sağlar. İlk sistem gözden gelen görüntü sinyalleridir. İkinci sistem iç kulakta yer alan yarım daire kanalları sisteminde hem otolit denilen taşlarla sağlanan yer çekimi algısı, hem de kanalların içinde yer alan sıvının etkilediği mikroskobik tüyler ile birlikte baş pozisyonu algısıdır. Üçüncu sistem ise boyundan, vücuttan ve ayaklardan gelen sinyallerdir (Derin duyu algısı). Bu 3 sistemden gelen veriler kabaca beyin ve beyinciğin beraber çalışması ile birleştirilerek işlenir.

Baş dönmesi denilen durum aslında bir çeşit illüzyondur. Yani gerçekte başımızı döndürmediğimiz halde dönüyormuş gibi algılarız. En basit örneği şu şekilde verebiliriz: Olduğunuz yerde sağa dönmeye başlarsanız, sol iç kulağinizdaki denge organınızdan beyninize dönme sinyali gider. Aynı anda gözünüzden gelen görüntüler ve ayaklarınızın yaptığı hateket de bu sinyali doğrular. Ancak dönme hızı çok artarsa, artık bilgilerin doğru işlenmesi imkansız hale geleceği için baş dönmesi illüzyonu ortaya çıkar. Ayrıca dönme eylemi sonlandırıldığı halde hala dönüyormuş gibi hissetmenin nedeni ise göz ve ayaklardan gelen sinyallerin kesildiği halde, yarım daire kanallarındaki sıvının hareketinin devam etmesi nedeniyle kanallardan gelen sinyalin bir süre daha devam etmesidir. [1]

Soruya geri dönersek eğer, balerinlerde ya da örneğin mevlevi dervişlerinde, uzun süreler boyunca bu şekilde hareketlerin tekrar edilmesi sonucunda denge sistemi sinyallerin daha doğru işlenmesi yönünde uyum sağlamaya başlar. Bu duruma yer çekimi için uzun süreler boyunca çalışan astronotları da örnek gosterebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Vestibular Disorders Association. The Human Balance System. (21 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2023. Alındığı Yer: Vestibular Disorders Association | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close