Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ender Bahadır
Üye
11

Bir araştırma nasıl yapılır? Konu hakkında bilgi nereden toplanır, araştırma problemini en iyi şekilde belirleyen soru-sorular nasıl seçilmelidir?

15,365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Vahit Buğra Yeşilkaynak
İTÜ Bilgisayar ile Görü Laboratuvarı Araştırma Üyesi

Araştırma pek çok farklı amaç için yapılabilir, sorunun akademik araştırma ile ilgili olduğunu düşündüğüm için önce ondan bahsedeceğim sonra aklıma gelen diğer araştırma türlerine de değinmeye çalışacağım.

Senin de sorduğun üzere akademik araştırma çözülmek istenen bir problem veya da merak edilen bir olgu üzerine başlar. Aslında çözülecek bir problem bulmak da belki de problemin kendisini çözmek kadar zor bir iştir. Araştırmacılar öncelikle kendi alanları ve ilgilerini çeken diğer alanlar üzerine sürekli bir öğrenme içindedir. Bu öğrenme kimi zaman kitaplar ile olur, kimi zaman akademik makaleler, günümüzde ise kimi zaman YouTube videoları ile :) Belli bir alanda yeterince derinleştikten sonra artık araştırmacı o alandaki eksikleri daha iyi görür hale gelir. Yeni başlayan bir araştırmacı için çözülecek hiçbir problem kalmamış gibi gözükürken kişisel öğrenimi ile kendini alanda geliştirmiş olan araştırmacı artık neredeyse her okuduğu makalede eksik birtakım noktaları görmeye başlar. Problem belirlendikten sonra araştırmacı genelde bu problem ile ilgili daha önce yazılmış veya benzer olan diğer makaleleri okur. Literatürde konu ile ilgili aşağı yukarı tüm gelişmeleri öğrendikten sonra ortaya problemi çözme potansiyeli olan bir hipotez atılır, bu hipotez ile ilgili bir araştırma varsa yapılır, hipotez deney ile sınanır ve başarısızlık durumunda yeni bir hipotez ile bu süreç tekrar eder.

Tüm Reklamları Kapat

Genelde araştırmacılar arasında kendi alanları ile ilgili makalelerin nereden bulunacağı bilinir ve bunlar her alan için farklı olduğundan buna genel bir cevap vermek zor ama bir başlangıç olarak Google Scholar iyi bir seçenek olabilir, tabii araştırma yapılacak olan alanda hali hazırda çalışan birine sormak daha zengin kaynaklara ulaşmayı sağlayacaktır.

Problemi en iyi belirleyecek sorular kısmına gelirsek, aslında bu araştırmacının o güne kadar yaptığı tüm birikim ile alakalı bir süreç. Konu ile hiçbir alakası yok gibi gözüken bir bilgi bile problemin çözümünde önemli bir yapıtaşı olabilir. Bu noktada her araştırmacının kendi yöntemleri olabilir ama benim için problemi tanımlayan soruları belirlemek çoğu zaman bir yöntem ile değil problem üzerine serbest düşünerek gerçekleşir. Burada önemli olan olabildiğince geniş bir bilgi yelpazesine sahip olmak ve bunlar üstüne sık sık düşünüyor olmaktır diyerek kişisel fikrimi belirtebilirim :)

Tüm Reklamları Kapat

Akademik olmayan araştırmaya gelecek olursak, uzun bir süredir YouTube'u belli başlı konularda araştırma yapmak için kullanıyorum, genelde belli bir konuyu araştırmaktansa o konuyu kimin iyi bildiğini araştırırım ve o kişinin ürettiği içerikleri incelerim. Zaten o kişi ile bağlantılı diğer kişilere ulaşarak araştırma giderek dallanır. Bunun dışında belli bir konuda hızlı ve yüzeysel bilgiye ulaşmak istiyorsam Google çok büyük bir yardımcı, araştıracağım konuyu aratırken genelde cümle şeklinde arama sorgularından çekinirim, bunun yerine anahtar kelimeleri aralarında boşluk ile yazar ve ilgili kaynakları bulmaya çalışırım.

Umarım cevabım senin için tatmin edici olmuştur, kafana takılan bir şey olursa açıklık getirmekten memnuniyet duyarım :)

4,753 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences
Orijinal Soru: Bir araştırma nasıl yapılır? Konu hakkında bilgi nereden toplanır, araştırma problemini en iyi şekilde belirleyen soru-sorular nasıl seçilmelidir?

Ilk önce konuyla ilgili kitabi bilgiye (ders kitabı-text book) hakim olmak gerekir.

Ayrıca ne yönde ilerleyeceğinizi belirlemek açısından bir gözlem veya fikrinizin olmasında yarar var.

Tüm Reklamları Kapat

Ikinci adım olarak konuyla ilgili en çok tartışılan, en çok alıntılanmış makale veya makaleleri bulmak gerekir. Google Scholar'da anahtar kelimeler veya yazar adları üzerinden araştırılabilir. Genelde makalenin son yazarı PI (Principal Investigator) olur ve bu kişinin bu alanda daha fazla çalışması olma ihtimali yüksektir.

Üçüncü adım belirlediğiniz makaleleri etraflıca okumak olmaladır. Bilimsel makale 3 ana kısma ayrılır.

Tüm Reklamları Kapat

1) Giriş; çalışmanın altyapısı, hangi veri ve gözlemlerin yapılan çalışma için fikir verdiği ve son paragrafta da çalışma ile cevaplanmak istenen sorunun sorulması.

2) izlenen metod, kullanılan materyaller ve bulgular, varsa sonuçların istatistiksel değerlendirmesi.

3) Tartışma. Bu bölümde sonuçların soruyu cevaplayıp cavaplamadığı, ne oranda yeterli olduğu, hangi noktaların açıkta kaldığı -sizin için önemli kısım- hangi yeni soruları doğurduğu tartışılar.

Bu kaynakları tarayıp açıkta kalan soruları belirledikten sonra yine bir makale taramasıyla başka çalışma gruplarının halihazırda bu sorulara cevap bulup bulmadığı veya üzerinde çalışıp çalışmadığı da incelenmelidir.

Bunların ışığında kendi çalışmanızı oluşturabilmek için sizin nasıl bir deney modeli düşündüğünüz, hangi olanaklara sahip olduğunuz ve araştırmanızı yapacağınız kurumun size neler sağlayabileceği, birlikte çalışacağınız ekip ve yöneticilerin beceri ve yeterlilikleri doğrultusunda bir çalışma planlayabilir ve çalışmanızın hangi soruyu cevaplayacağını saptayabilirsiniz.

945 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close