Ilk önce konuyla ilgili kitabi bilgiye (ders kitabı-text book) hakim olmak gerekir.
Ayrıca ne yönde ilerleyeceğinizi belirlemek açısından bir gözlem veya fikrinizin olmasında yarar var.
Ikinci adım olarak konuyla ilgili en çok tartışılan, en çok alıntılanmış makale veya makaleleri bulmak gerekir. Google Scholar'da anahtar kelimeler veya yazar adları üzerinden araştırılabilir. Genelde makalenin son yazarı PI (Principal Investigator) olur ve bu kişinin bu alanda daha fazla çalışması olma ihtimali yüksektir.
Üçüncü adım belirlediğiniz makaleleri etraflıca okumak olmaladır. Bilimsel makale 3 ana kısma ayrılır.
1) Giriş; çalışmanın altyapısı, hangi veri ve gözlemlerin yapılan çalışma için fikir verdiği ve son paragrafta da çalışma ile cevaplanmak istenen sorunun sorulması.
2) izlenen metod, kullanılan materyaller ve bulgular, varsa sonuçların istatistiksel değerlendirmesi.
3) Tartışma. Bu bölümde sonuçların soruyu cevaplayıp cavaplamadığı, ne oranda yeterli olduğu, hangi noktaların açıkta kaldığı -sizin için önemli kısım- hangi yeni soruları doğurduğu tartışılar.
Bu kaynakları tarayıp açıkta kalan soruları belirledikten sonra yine bir makale taramasıyla başka çalışma gruplarının halihazırda bu sorulara cevap bulup bulmadığı veya üzerinde çalışıp çalışmadığı da incelenmelidir.
Bunların ışığında kendi çalışmanızı oluşturabilmek için sizin nasıl bir deney modeli düşündüğünüz, hangi olanaklara sahip olduğunuz ve araştırmanızı yapacağınız kurumun size neler sağlayabileceği, birlikte çalışacağınız ekip ve yöneticilerin beceri ve yeterlilikleri doğrultusunda bir çalışma planlayabilir ve çalışmanızın hangi soruyu cevaplayacağını saptayabilirsiniz.