Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bilişsel kapasitemizin ulaştığı sonuçlardan nasıl emin olabiliyoruz?

Yani, burada kendini doğrulayan bir durum yok mu? Tam olarak tecrübe ettiğimiz tek şey kendimiziz pek tabii, ancak bu, bu tecrübenin güvenilirliğini veya gerçekliğini kendi başına gösterir mi? Bilinç yoluyla algıladığımız her şeyin halisünasyon olduğuna dair bir makale okudum burada, bu bir bakıma dediğim durumu kanıtlamaz mı sizce de?
409 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evrenin bilinçli gözlemciler için anlamlı ve tutarlı olduğuna dair bir çok kanıt var. (bilinç derken hayvanlardaki bilinç ve algı düzeyini de kapsayacak şekilde bu kavramı geniş kullandım.) Evren bilinç veya gözlemci olmadan kozmik bir parçacık havuzudur. Gözlemcilerin beyni ile bu parçacık havuzundan tutarlı ve anlamlı olanların seçilmesi ile algı deneyimleri oluşur yani evren tutarlı ve anlamlı hale gelir veya gelmeye başlar. Bu durum doğruysa Evren gözlemciler için var olmuştur. (hayvanlar da bu gözlemci kavramına dahildir. ) Veya tersten bunu okursak evrenin algıladıgımız halini (algıladığımız gerçekliği) bize bilinç yaratmaktadır. Kuantum fiziğine dair ortaya çıkan bir çok veri de bu durumu desteklemekte ve doğrulamaktadır. Mikro düzeylerde evrenin algıladıgımız şekline dair bir çok tutarlı özellik yitip gitmektedir. Burada bazıları kendilerine yalıtık bir zihinsel alan yaratıp kuantum fiziği mikro düzey için geçerli makro düzey için geçerli değil dese de bu büyük bir yanılgı. Çünkü evren için mikro makro ayrımı veya sınırı yok. Bu sınır bizim için bizim algı düzeyimiz için sadece var. Evrenin algıladıgımız gerçekliği de kuantum mekaniğinden türer. Bu nedenle ortada çok açık bir şekilde kuantum mekaniğinin (hayvanlar dahil) gözlemciler için gerçekliği oluşturduğu ve türettigi bir tablo var karşımızda. (Sadece dünya üzerindeki gözlemcileri değil evrendeki diğer tüm gözlemcileri kast ediyorum. Yine gözlemci derken 'görme' olgusunu değil evrenle her tür etkileşimi bunun içine dahil ederek gözlemci kavramını kullanıyorum. Yani sesle dokunarak veya başka türlü algılama biçimleri dahil)

Sorunuza gelirsek yukarıdaki tabloya göre hiç bir zaman yüzde yüz emin olamayız demektir. Biz kendi gerçekliğimize ve bilincimize mahkumuz. Bilmemizin öyle bir sınırı var ki bu noktada bilinç bilgi ve bilmeye tamamen dahil ve bilginin tanımında yer almaya başlıyor. Yani bu noktanın ötesi adeta yoktur diyebiliriz. Kunatum belirsizlik ilkesi bizi bu noktaya getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

213 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close