Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Elbir
Can Elbir
51K UP
Üye
1

Bilinen iyi yırtıcıların çoğunun kedigiller familyasına ait olmasının sebepleri nelerdir?

Afrika kıtasında, özellikle savanalarda en çok bilinen aslan, leopar; diğer bölgelerden jaguar, kaplan gibi çoğu başarılı yırtıcının kedigiller familyasına ait olması neyden dolayıdır?
411 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, google ninjası

Merhaba,

Doğa ve genel olarak evrim, belli tasarımların daha iyi çalıştığı bir ortamdır. O nedenle köpek, kedi, sincap, fare, primat, yengeç, balık, yarasa gibi hayvanların beden yapısı, belli bir yaşam tarzına uyum sağlamayı kolaylaştırır. Canlı daha az enerji harcayarak, daha çok kaynağa ulaşır. Fosil kayıtlarına bakıldığında, saydığım tasarımların tekrar tekrar birbiriyle akraba olmayan canlı gruplarında ortaya çıktığı görülür. Keselilerde nesli tükenmiş aslan, kurt, tilki, fare, ayı benzeri türlere rastlanır. Keza, Afrotheria (Afrika'ya özgü bir memeli grubu) grubunda fare, hamster, karıncayiyenden tutun, file kadar pek çok beden yapısı görürüz. Kabukluların da yengeç benzeri beden yapıları üretme eğilimi var.

Tüm Reklamları Kapat

Kedigiller, kısa burunlu, tırmanmada ustalaşmış, avına sessizce yaklaşabilen pusu avcılarıdır. O nedenle avlanmada başarı yüzdeleri en yüksek türler, kedigillerin arasından çıkar. Kurt, yaban köpeği gibi aile/topluluk olarak sürek avı yapan avcılar, biraz daha geride kalsalar da, güçlü bireysel avcıları alt edebildikleri biliniyor. Buna karşılık ayılar ya da primatlar, daha geniş besin yelpazeleri (mantar, meyve, bal, kök, böcek vs.) kullanarak, kendilerini avlanmaya mahkum olmaktan kurtarabiliyorlar - dolayısıyla avda yüksek başarıya ihtiyaç duymazlar. Kedigiller, bunlardan farklı olarak hem bireysel, hem saf etoburdurlar. O nedenle enerjilerini boşa harcamak gibi bir şansları yoktur (aslanların aile yapısı, bir istisna sayılır).

Kedigiller; uzun beden, kısa bacak ve burun, güçlü tırmanma kasları, geri çekilebilen pençeler, dengeleyici kuyrukları, hafif beden, sıçrama kabiliyetleri, karanlıkta görme adaptasyonları ve yumuşak patileriyle, güçlü çeneleriyle neredeyse mükemmel birer kara avcısına dönüşmüşler - bir nevi doğanın ninjalarıdırlar. Mirketlerin akrabası olmasına rağmen kediye benzer bir anatomi sergileyen fossalar, yakınsayan evrimin tipik örneklerinden sayılabilir. Tabii böyle türlerin ortaya çıkması, kedigillerin ya da başka başarılı avcıların henüz doldurmadığı bir yaşam alanı bulmalarına bağlı. Fossaların Madagaskar'da, keseli aslanın Avustralya'da, Smilodon'un Amerika kıtasıda ortaya çıkmaları tesadüf değil yani.

Kedilerin gözleri için bir not düşülebilir. Kedi gözündeki irisin aydınlıkta dikey olarak küçülmesinin nedeni şudur: ava olan mesafeyi ölçerken, aynı zamanda parlak ışık tarafından rahatsız edilmemek için en uygun yöntem, göz açıklığının dikey olarak küçültmektir. Detayları ekteki yabancı kaynaktan okuyabilirsiniz.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Yakınsak Evrim. (3 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ramona Marek. Why Do Cats Have Vertical Pupils? The Hunt’s The Thing. (3 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close