Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye
0

Bilinciniz bir bilgasayara aktarılsın ister miydiniz?

Okuduğum farkli kaynaklarda, insan bilincin bilgisayarlara aktarılmaya çalışıldığı söyleniyor. Belki bir gün gerçekten olacak. Beraberinde pek çok soru da getirmiyor degil akla.. Corona virüsün devam ettiğini varsayalım. Hatta daha ötesi? Iklim değişikliği yuzunden pek çok ve daha oldurucu virüslerin türediğini, Ve birilerinin bilinci b.sayara aktarmayı başardığını? Kabul eder miydiniz? Yada hic ölmemek icin aktarır miydiniz?
242 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu soru, çok uzak bir ufuk bence. Bundan önce, an azından şu an için daha fazla anlam sunan soru şu: Beyninizi, yapay bir bedene aktarır mıydınız?

Beynimizde, bedenimizi yöneten çok sayıda bölge var. Motor becerileri, el ayak vücut hareketleri, sinir uçlarından gelen sinyalleri algılayıp yorumlayan, sıcak, soğuk, yumuşak, sert gibi algıları hisseden bölgeler. Cinsel algılar, duygusal algılar vs. Bir bedenin söz konusu olmadığı bir durumda beynin tüm bu beceri ve fonksiyonları boşa çıkacaktır. Bugün için dokunmak, hissetmek, yürümek, koşmak, yüzmek, zıplamak, yorulmak, üşümek vs. gibi hal ve eylemler ihtiyaç duyduğumuz şeyler. O nedenle tamamen soyut bir varlık olarak kabul edilebilecek zihnin, tamamen sanal bir ortama aktarılması, bugünkü evrimsel durumumuza göre hiç de tercih edilesi olmaz. Ama dediğim gibi, yapay beden, çok daha önce karşımıza gelecek bir soru. Tamamen etten oluşan beynimizi, bedenimizden çıkarıp, et bedenden çok daha güçlü, hastalanmaz, yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanıklı, yorulmaz, yaralanmaz bir bedene aktarır mıydık?

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Posthümanist dalga bu tip değişik manifestasyonlarla karşımıza çıkıyor.

Arkaik dönemlerdegi döngüsel bir yaşam anlayışı varken (bahar, yaz ve kış ile beraber ölüm ve yine ilkbahar yani doğumla devam eden bir döngüsellik),

Tüm Reklamları Kapat

Yerleşik düzenin getirdiği çizgisel zaman anlayışı ile tarih, kişisel tarih (doğum günü, yaş), ailelerin tarihi (akrabalık, ağalık, saltanata kadar varan bir ilerleme) gibi mevhumlar oluştu.

Bunların ardından da Aydınlanma ile birlikte insanı merkeze koyan birey, vatandaşlık, ülkü birliği gibi hedeflerde birleşen modern insan çıktı ortaya. Ta ki 1. ve 2. Dünya Savaşları ile bu hedefler de hayalkırıklığı ile sonuçlanana kadar. Bunu post-modern dönem izlemekte. Bu post-modern dönemde insan merkezcilik yıkılmaya başladı ve yeni hedefler aranıyor diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Posthümanist ütopyalar insanı robotikleştirme, robot, yarı robot ve robotlarla gerçekleştirilmiş bir uzaya açılma (kaçış) üzerinden gidiyor.

Bilincimi bir bilgisayara yüklemeyi isterim. Ama bu bilincimin o anki hali olur ve orada donup kalır muhtemelen. Anlamlandırmak ancak yine canlı/çalışan beyne kalır. Ama tecrübe etmek isterim, belki öngöremediğim yeni deneyimlere kapı da açabilir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Türkiye'de Aurora? Gökyüzündeki Kırmızı Işıkların Sebebi Ne?
Türkiye'de Aurora? Gökyüzündeki Kırmızı Işıkların Sebebi Ne?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close