En başta 1945'teki olay için bile şunlar söylenebilir ki... Atom bombasını yiyen tarafta olmaktansa atan tarafta olmak daha faydalıdır. İnsanlık için konuşacaksak, atom bombaları olmadan da şehirler yok edilebiliyor, insanlar ölebiliyor katliamlar yaşanabiliyor. Örneğin Hiroşima veya Nagazaki kentlerinde atom bombasından dolayı ölen kişi sayısından daha fazlası Tokyo şehrinin hava bombardımanına tutulmasında ölmüştür[1] Ancak bu Japonya'yı teslim olmaya ikna edememiştir. Bütün İkinci Dünya savaşı kayıpları atom bombasının öldürdüğünden bin kat daha fazlasıdır. İnsanların bırakın atom bombasını daha ilkel kitle imha silahlarını kullanmaya başlamasından önce bile şehirler yok edilebiliyor çok büyük katliamlar yaşanabiliyordu.

Atom bombası veya herhangi bilimin etkisiyle üretilmiş kitle imha silahının kitlesel katliamlara doğrudan etkisi açık değildir. İnsanlar katliam yapmak için kitle imha silahları kullanmak zorunda değildir. Sadece katliam için kararlı olmalılardır.
Her iyi görülen olayın kötü her kötü görülen olayın iyi sonuçları da olabilir. Örneğin bilim sayesinde aşılar bulduk, sterilizasyon(mikroptan arındırma) yöntemleri geliştirdik böylece bebek ölümleri nadirleşti ortalama ömür beklentisi 30-40 arasından 70+ düzeylerine çıktı. Bu müthiş bir şey ama aynı zamanda aşırı nüfus artışı, nüfus yaşlanması, gençlerin önünün tıkanması gibi bir sürü zararı da oldu. Bilimsizlik pratik çözümler, toplumu rahatlatacak yalanlara daha kolay ikna olmak vs. faydalara sahip.
Ancak işin şurası bir gerçek ki problemlere çözmenin bilimden daha uygun bir yolu yoktur. Bilime uygun olmayan problem çözme girişimleri ya işlevsiz ya da felakete yol açma potansiyeline sahiptir. Örneğin 1932 ve 1933'te Sovyetler Birliği'nde yaklaşık10 milyon kişi, 1959 ile 1961 arasında Çin'de bazı tahminlere göre 60 milyon kişi kıtlıktan öldü. Bu kıtlıklar iki toplumun berbat bir kalkınma planına sahip olmasından kaynaklandı. Darwin'i reddeden Lysenko etkisiyle Sovyetler berbat tarım politikaları uyguladılar. Çin daha da kötüydü, herşey bir yana ''4 Zararlı'''yı etme fikri ile serçe ve kuş katliamları yaptıkları için çekirge nüfusunun patlaması ağır bir bedeldi. Nihayetinde ızdıraplı yılların üstüne Çin'i açlıktan çıkardıkları dersler sonucu daha iyi planlamaların yanında önemli bir bilimsel gelişim kurtarmıştır. Dünya çapında yaşanan ''Yeşil Devrim''. Bilim adamlarının geliştirdiği hibrit tarım bitkileri sayesinde Çin de dahil dünya genelinde tarım devrimleri gerçekleşmiş ve kıtlıklar büyük oranda sona ermiştir.
Genel anlamda her bilimsel gelişme insanların büyük işler yapabilme kabiliyetini arttırır. Bu, bilimle yapılan kötü işlerin de daha kabiletli bir şekilde yapabileceğini gösterir. Kıyaslama yapılırsa genelde hangi kötünün büyük hangisinin küçük olduğu göreceli olacaktır. Hiç bunlara girmeden net göz önünde olan verileri kıyaslarsak bilim sayesinde bugün dünya nüfusu artmış, iletişim artmış, ortalama ömür beklentisi artmış, hayat kalitesi artmış durumdadır. Herhalde kimse iki bebekten biri ergen olamadan ölseydi, ortalama ömür beklentisi en az yirmi yıl düşük olsaydı, gıda barınma giyinme vs. ihtiyaçlarımızı bu kadar verimli karşılayamasaydık, dünyadan haberdar olmasaydık, hastalıkları kötü ruhlar- kötü enerji sansaydık vs. demez.
Kaynaklar
- Wikipedia. Air Raids By The United States Air Force In Wwii. (7 Ağustos 2002). Alındığı Tarih: 14 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı