Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hira Yüce
Üye
1

Bilimin faydaları nelerdir? Açıklamama bakıp ta düşüncelerinizi söylerseniz cok sevinirim?

Bilimin faydaları ve zararlarıyla bana örnek ve soru gerek bilimin faydaları ile alakalı karşı takım 1945 teki olayı argüman olarak sunacak bunla da alakalı yardımcı olursanız cook sevinirim. Bilimin faydaları ve zararlarıyla alakalı münazaram var ben bilimin faydalarındayım sizce ne gibi savunma yapabilirim ya da ne gibi örnek , soru sorabilirim
2,692 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye

En başta 1945'teki olay için bile şunlar söylenebilir ki... Atom bombasını yiyen tarafta olmaktansa atan tarafta olmak daha faydalıdır. İnsanlık için konuşacaksak, atom bombaları olmadan da şehirler yok edilebiliyor, insanlar ölebiliyor katliamlar yaşanabiliyor. Örneğin Hiroşima veya Nagazaki kentlerinde atom bombasından dolayı ölen kişi sayısından daha fazlası Tokyo şehrinin hava bombardımanına tutulmasında ölmüştür[1] Ancak bu Japonya'yı teslim olmaya ikna edememiştir. Bütün İkinci Dünya savaşı kayıpları atom bombasının öldürdüğünden bin kat daha fazlasıdır. İnsanların bırakın atom bombasını daha ilkel kitle imha silahlarını kullanmaya başlamasından önce bile şehirler yok edilebiliyor çok büyük katliamlar yaşanabiliyordu.

Atom bombalarının patlamasından sonra savaşlardaki ölümlerin azalması ilginç değil mi?
Atom bombalarının patlamasından sonra savaşlardaki ölümlerin azalması ilginç değil mi?

Atom bombası veya herhangi bilimin etkisiyle üretilmiş kitle imha silahının kitlesel katliamlara doğrudan etkisi açık değildir. İnsanlar katliam yapmak için kitle imha silahları kullanmak zorunda değildir. Sadece katliam için kararlı olmalılardır.

Tüm Reklamları Kapat

Her iyi görülen olayın kötü her kötü görülen olayın iyi sonuçları da olabilir. Örneğin bilim sayesinde aşılar bulduk, sterilizasyon(mikroptan arındırma) yöntemleri geliştirdik böylece bebek ölümleri nadirleşti ortalama ömür beklentisi 30-40 arasından 70+ düzeylerine çıktı. Bu müthiş bir şey ama aynı zamanda aşırı nüfus artışı, nüfus yaşlanması, gençlerin önünün tıkanması gibi bir sürü zararı da oldu. Bilimsizlik pratik çözümler, toplumu rahatlatacak yalanlara daha kolay ikna olmak vs. faydalara sahip.

Ancak işin şurası bir gerçek ki problemlere çözmenin bilimden daha uygun bir yolu yoktur. Bilime uygun olmayan problem çözme girişimleri ya işlevsiz ya da felakete yol açma potansiyeline sahiptir. Örneğin 1932 ve 1933'te Sovyetler Birliği'nde yaklaşık10 milyon kişi, 1959 ile 1961 arasında Çin'de bazı tahminlere göre 60 milyon kişi kıtlıktan öldü. Bu kıtlıklar iki toplumun berbat bir kalkınma planına sahip olmasından kaynaklandı. Darwin'i reddeden Lysenko etkisiyle Sovyetler berbat tarım politikaları uyguladılar. Çin daha da kötüydü, herşey bir yana ''4 Zararlı'''yı etme fikri ile serçe ve kuş katliamları yaptıkları için çekirge nüfusunun patlaması ağır bir bedeldi. Nihayetinde ızdıraplı yılların üstüne Çin'i açlıktan çıkardıkları dersler sonucu daha iyi planlamaların yanında önemli bir bilimsel gelişim kurtarmıştır. Dünya çapında yaşanan ''Yeşil Devrim''. Bilim adamlarının geliştirdiği hibrit tarım bitkileri sayesinde Çin de dahil dünya genelinde tarım devrimleri gerçekleşmiş ve kıtlıklar büyük oranda sona ermiştir.

Genel anlamda her bilimsel gelişme insanların büyük işler yapabilme kabiliyetini arttırır. Bu, bilimle yapılan kötü işlerin de daha kabiletli bir şekilde yapabileceğini gösterir. Kıyaslama yapılırsa genelde hangi kötünün büyük hangisinin küçük olduğu göreceli olacaktır. Hiç bunlara girmeden net göz önünde olan verileri kıyaslarsak bilim sayesinde bugün dünya nüfusu artmış, iletişim artmış, ortalama ömür beklentisi artmış, hayat kalitesi artmış durumdadır. Herhalde kimse iki bebekten biri ergen olamadan ölseydi, ortalama ömür beklentisi en az yirmi yıl düşük olsaydı, gıda barınma giyinme vs. ihtiyaçlarımızı bu kadar verimli karşılayamasaydık, dünyadan haberdar olmasaydık, hastalıkları kötü ruhlar- kötü enerji sansaydık vs. demez.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Air Raids By The United States Air Force In Wwii. (7 Ağustos 2002). Alındığı Tarih: 14 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close