Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Son İnsan
Son İnsan
2,683 UP
Üye
0

Bilime veya bilim insanlarına "inanmak" aydınlanmacı duruşa aykırı mıdır?

Bilim inanılacak bir şey midir yoksa eleştirel süzgeçten geçirilmesi gereken bir şey midir? Bilime inanmak onun gerçek değerini yok etmez mi?
471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

"İnanma" kelimesine ne atfettiğimiz ile ilgilidir.

Körü körüne, dayanaksız, maddi temelden yoksun, izah edilemez, ispatlanamaz vb. bir durumun kabulü mü yoksa aksine maddi evrenin yasalarına uygun olarak, akıl ve bilim ile maddi gerçekliği daha önce kanıtları ile defalarca ortaya koyanların yaptığı uğraşın kendisine duyulan güven beyanı mı?

İlki soyut bir dünyanın ön kabulüne dayanan “inanç” temelli bir argüman iken ikincisi salt dil üzerinden ve daha çok “güven” içerikli bir beyandır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle halkın genel geçer dili üzerinden güven beyanı anlamına gelen, bilime ve bilim insanlarına inanmak ifadesindeki “inanma” ne bilime ne de bilim insanına halel getirmez diye düşünüyorum.

Tabi bu, bunun yerine daha uygun olan “güvenmek” ifadesinin kullanılması önünde bir engel değildir ve bence tercih de edilmelidir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yagiz Pars
Yagiz Pars
1,732 UP
Meraklıyım

Bilim, eleştirel düşünce ve kanıtlar temelli bir yaklaşımdır. Bilime veya bilim insanlarına "inanmak" aydınlanmacı duruşa aykırıdır, çünkü bilimsel verilerin ve kuramların doğruluğu, deliller ve sonuçların objektif olarak değerlendirilmesi ve sürekli olarak yeniden değerlendirilmesi yoluyla doğrulanır. Bilimin doğru olduğuna inanmak, eleştirel düşünce ve kanıtların eksikliğinden kaynaklanabilir ve gerçek değerini azaltabilir. O yüzden bilim, eleştirel bir şekilde değerlendirilmeli ve kanıtların desteklediği teorilerin doğruluğunun sürekli olarak yeniden değerlendirilmesi gerekir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Akbulut
Can Akbulut
12K UP
6 yıldır bilimle ve felsefesiyle ilgileniyorum

Tribalistik/aidiyetçi özelliklerimizi takım tutmak ya da bir dünya görüşüne yöneltmek yerine bunu “bilime inanmak” hâline evriltmek bilime zarar vermez önce buradan başlayalım. Bilime ve bilim insanlarına inanç düzeyinde inanmak siyasi görüşe inanmaktan daha çok fayda sağlar ve hatta sizi daha iyi çalışmaya teşvik edebilir.

Doktriner bir dogmatiklikle radikalleşmediğiniz sürece bilime ve bilim insanlarına inanç düzeyinde inanmak sadece romantik bir fanatizm olarak adlandırılır. Aydınlığa ters değildir ancak bir takım tutacak düzeyde bilimi tutarsanız ileride bilimden daha iyi bir metot ya da bilgi birikimi geliştirdiğimizde üzülebilirsiniz ve bu çok komik olur.

Bilim kesinlikle eleştirel süzgeçten geçirilmesi gereken bir şeydir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close