Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Son İnsan
Son İnsan
53K UP
Üye 23 Ocak 2023 2 Cevap
2

Bilime inanmak yerine onu edinip, eleştirmeye karar verdiğimizi düşünürsek bu kadar çok bilgi birikimi nasıl işleyeceğiz?

Modern insan günümüzün büyük bilgi birikimi karşısında en azından şimdilik, bilime veya bilim insanlarına imana mı bel bağlamak zorundadır? Bir insanın ömrünün her alanda uzmanlaşmaya yetmeyecek kadar kısa olduğu varsayılmışıtır.
1,120 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 24 Ocak 2023

İnsanlar, sezgisel makinalar. Sezgileri sayesinde"bilişsel kısayollar"a başvuruyorlar ve açıkçası bu nedenle çok kolay kandırılabiliyorlar. Ama aynı mekanizma sayesinde bilginin tamamına maruz kalmadan da isabetli sayılabilecek sonuçlar çıkarabiliyorlar.

Bunu lehinize kullanabilirsiniz: Bilimin ürettiği araçlardan (mesela bu internet sitesinden veya kullandığınız telefondan veya aldığınız sağlık hizmetlerinden) yola çıkarak, bilimsel sürecin işleyiş prensiplerini anlamaya ve takdir etmeye çalışabilirsiniz. Buradan da, bilimin zaten yapılış biçiminin diğer bilgi türlerinden ortalamada her zaman daha başarılı olduğunu görebilirsiniz. Örneğin sizin "bilgiyi işlemek" konusundaki endişeleriniz, zaten bilimin yapılış biçiminin bir parçası (hipotezin ilanı, çürütme, yeni hipotez, deneyler, karşı argümanlar, vs.).

Tabii ki bilim de kusursuz değil ve ıncığına cıncığına girerseniz bir dolu sorun bulabilirsiniz. Ama bilimin ortalamadaki başarısının sebebi, ıncığı cıncığındaki problemlerin büyüklüğünün, alternatif bilgi türlerinin ıncığı cıncığındaki problemlerin büyüklüğünden çok ama çok daha düşük olması. Dolayısıyla bilişsel kısayolunuzu kullanarak, illa "inanç" olarak kategorize edecekseniz de, eğer ki objektife-yakın bulgulara daha çok değer veriyorsanız, bilimsel bulgulara güvenmenin, ortalamada her zaman (güvenmemekten) daha avantajlı olduğunu görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Evet, ömrünüz bilimdeki bütün bilgileri öğrenmeye yetmez. Dahası, bilimdeki her şeyi bilseydiniz bile bu, gerçeği bütün çıplaklığıyla görebilmeniz için yeterli olmazdı, çünkü bilimde bilinmeyen yığınla şey var. O nedenle amaç, "her şeyi bilmek" değil. Olabildiğince çok şeyi, olabildiğince doğru bilmek.

Bunu sağlayabilen 1 tane aracımız var. Bir de onu pekiştiren yan araçlar var (felsefe gibi; ancak felsefenin tek amacı bilimi pekiştirmek değil). İddianız olabildiğince çok şeyi doğru bilmek ise, o aracı kolay kolay çantanızdan çıkarıp atmamalısınız.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
32
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Özdemir
Ali Özdemir
105K UP
Python, Java, Arduino yazılımlarını biliyorum. 24 Ocak 2023

Bunu çözecek en iyi teknoloji yapay zekadır. Ancak günümüz bilgisayarlarında yazılımlarda loop adı verilen döngüler bulunur. İki bitlik bilgisayarlarda. Bu döngüleri çok hızlı hareket eden bir saat saniyesine benzetebilirsiniz. Rakamları da işlemler gibi düşünün bu sayede işlem yapar. Yaptığı işlem sonuçlarını RAM' a kaydedip o sonuçlar üzerinden de yeni veriler üretir. Döngülere aşırı bağlanmış Bir yazılım bir anda mutlak gerçeğe ulaşabilir mi bilinmez ve çok zor görünüyor. Ancak quantum bilgisayarlar bu konuda bir devrime yeni imza atmak istiyorlar. Çünkü kuantum bilgisayarlar olabilecek bütün olasılıkları aynı anda işleme potansiyeline sahipler. Buna göre öncelikle yapabileceğimiz şey bütün bilimsel verileri kuantum bilgisayara taratıp birbiriyle çelişen ne kadar veri var bunu bulmak. Sonrasında Ben zaten ileride bütün kuarkların veri ile işlenip bilimsel gelişmelerin bu şekilde yapılacağını düşünüyorum. 100 yıl sonra laboratuvarlarda birkaç malzeme alıp deney yapılabileceğini zannetmiyorum. Ancak bunun da en büyük tehlikesi bu bilimsel ilerlemenin tekel Bir sisteme kaydedilmesi durumunda yaşanacak ufak bir aksilik de bütün medeniyetimizin yok olabileceğidir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close