Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ogün Nâhid Karaca
Üye
5

Bilimde Tanrının açıklaması yapılabilir mi?

Bilim tanrıyı, yaratılışı ve mucizeleri hakkında cevap verebilir mi?
1,302 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Erhan Gügerçinoğlu
Bilim ve felsefe takipçisi

Aslında buna bilim cevap veremez. Sebebi nedensellik ilkesidir. Örneğin; çaydanlığı ateşin üstüne koyarsak içindeki su kaynar. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Fakat kaynanamanın nedeninin ateş olduğu söylemez. Bundan emin olmak için evrendeki her çaydanlığın her ocağa konulup kaynatılması lazımdır. İmam Gazali gibi İslam kelamcıları bunu kullanmıştır. Su ateşin üzerinde olduğu için kaynamıyor, su ateşin her üstüne geldiğinde Allah ona kayna diyor ve kaynıyor. Yani Allah istese bir gün su kaynamaz, insanını ateşin içine atsan Allah o an istemiyorsa ateş insanı yakmaz. (Hz. İbrahim hikayesi)

Bu argüman aslında felsefeye de uygundur. David hume’un dediği gibi tüm kuğular beyazdır. Bir tane siyah kuğu var ise bu yanlıştır. Yani iddianın doğruluğunun kesin olması için dünyadaki bütün kuğuların beyaz olduğu görmemiz lazım. O zaman Tanrının da yokluğunu kanıtlamak için örneğin göklere çıkıp, samanyolunun her yerini gezip, gerekirse evreni falan dolaşıp tanrının olmadığını gözlemlememiz lazım. Burada göklere çıkıp bakmamız gerekiyor dememe bakmayın artık nasıl yapılacaksa her şeyin her yerine bakarak tanrının yokluğunu kanıtlamamız lazım işte.

Tam bu şekilde çaresizliğe düştüğümüz de Karl Popper devreye girer. Tersi kanıtlana kadar mantıklı ve bilimsel gözlemlerimizi kabul edelim der. Ben bugüne kadar tanrının varlığına dair en ufak bir kanıt görmedim. O zaman tanrının varlığı kanıtlanana kadar tanrı yoktur. Tanrının varlığını iddia edenler varlığını kanıtlamakla mükelleftir. O yüzden bilim Tanrının varlığını aramaz çünkü ortaya hipotez atacak kadar bile bir gözlemimiz yok onunla ilgili. Çok istiyorlarsa inananlar kanıtlasın.

Tüm Reklamları Kapat

517 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Arslan. (2007). Felsefeye Giriş. ISBN: 9752500110. Yayınevi: Adres yayıncılık.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close