Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bilim sayıların varlığını nasıl ispatlıyor?

Birbirimize sürekli bilimden başka yollara başvurmayın diyoruz. Peki bilim gerçekten de yeterli bir şey mi? Mesela sayıların var olup olmadığının cevabı bilimde mi yoksa başka bir yerde mi?
348 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sayıların yada sayıları oluşturan rakamların (0 ve 9 arası tüm rakamlar yan yana gelerek diğer tüm sayıları oluştururlar) nesnel bir varlığı yoktur. Sayılar birşeyin niceliksel özelliklerini temsil eden sembollerdir. Bu nedenle sayıların (matematiğin) kavramlardan farklı hatta kavramları temsil eden sembolleştirmeler içeren bir dil olduğunu anlıyoruz. Ancak sayısal niceliksel hesaplar daha kesin sonuçlar elde etmemizi sağlıyor ve bu nedenle de fizik ve diğer bilim alanlarında matematik dili kullanıyoruz. Matematik de kullandığımız kelimeler gibi dil olduğundan bunların dış dünyayı sembolize eden, temsil eden zihinsel ürünlerimiz olduğunu anlıyoruz. Dolayısıyla bunların nesnel varlığından bahsedemeyiz. Bunlar dış dünyayı temsil eden sembollerdir. Bu nedenle de aslında bu sembollerin tamamı zihinsel olduğu için bunların özünde felsefenin konusu olduğunu söyleyebiliriz. Biz bunları sadece dış dünyayı anlamak için bilim de veya iletişimimiz de kullanıyoruz. Yani bunlar birer araç. Hesaplamalar yapmamızı anlaşmamızı sağlıyorlar. Bunların hiç birinin sembol olarak kendilerinin karşılığı yoktur. Sadece temsil ettikleri şeyler nesnelliğin karşılığı olabilir. Örneğin bir elma dış dünyada kabuklu kırmızı bir meyveyi temsil eder ve elma kelimesi değil ama elmanın kendisi nesneldir.

137 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

Evet yeterli ve sayılar var harfler var rakamlar var bunlar sembolik soyut bağıntılardır .

Benzetim yada duymuşsunuzdur simulasyon simule etmek simule etmek benzetim yapmak demektir .. Benzetme eylemidir .

5 + 5 =10 Ahmet'in 2 elması var ve her biri 5 lira Mehmet'in 10 lirası var Mehmet 10 lira veriyor Ahmet ' de ona 2 tane 5 liralık Elma veriyor .

Tüm Reklamları Kapat

5 burada 1 adet elmanın sembolik bağıntısı olduğuna göre iki tane elmayı yan yana getirirsen 5 + 5 olacaktır ... Mehmet'de ise bütün 10 lira var haliyle iki tane beş liralık elma bir bütün on liralık kağıt paraya denk gelmektedir .

Yani iki tane elma beşer liralık iki kağıt paradan on liralık bir bütün kağıt paraya denk gelmektedir.

Mehmet dese ki ben yanlış yaptım 5 + 5 = 10 iki elma almayacağım bir elma alacağım dese o zaman bu 5 + 5 - 5 = 10 - 5 olur yandık mehmet de bütün 10 lira var o zaman Ahmet'in Mehmet'den 10 lira alıp kendisine 1 elma değerinde 5 lira parayı elma olarak değil para olarak vermesi lazım gelir .

Yani Ahmet'in 5 + 5 2 elma verirken 1 elmayı geri alması yani -5 yapması gerekir buna karşılık Mehmet'in verdiği bütün 10 lira kağıt para 2 elmaya karşılık geldiği için Mehmet'in bütün 10 kağıt parasının yarısının çıkarılması gerekir bütün on kağıt paranın yarısı bütün 5 kağıt para olduğundan hem fikir olduklarına göre Ahmet Mehmet'ten bütün 10 kağıt para alır ve karşılık olarak bütün beş kağıt para verir .

Tüm Reklamları Kapat

Ahmet Mehmet'e beş lira diyecektir ... Beş lira derken çıkarttığı sesin karşılığı alfabede yazı dilinde 5 liradır sırasıyla 5 rakamından l harfinden i harfinden r harfinden a harfinden meydana gelir .

Görüldüğü üzere rakamlar harfler sayılar sembolik bağıntılardır ve benzetim yapıldığı yere göre kendi ismini bulur ..

5 + 5 = 10 ifadesini Ahmet Mehmet manav benzetimine soktuğunuzda ...

5 ... 5 liralık bütün kağıt paraya endeksli elmaya , 10 rakamı ise 10 kağıt bütün bir 10 liraya endekslenmektedir .

Yarın bir gün o 5 + 5 = 10 ifadesi başka şeylere de karşılık gelebilir benzetim simule kurgu neyse ona .

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close