Merhabalar. Kısa cevap: Çünkü nedenselliğin yönü belirsizdir!
Bir diğer deyişle, korelasyon her zaman nedensellik belirtmez. Çünkü iki parametre arasındaki birtakım uyumlara bakarak tümevarmak bizi yanıltabilir. Çünkü değişkenlerin mutlak varlığı göz ardı edilebilir. Korelasyon, nedensellik belirtmez; ancak korelasyon, bir nedensellik aramak için iyi bir sebeptir!
"Yine karmaşık oldu... Bir örnek vererek, biraz daha basitleştirelim: Diyelim ki, Kuzey Anadolu illerinde balıkçılık faaliyetleri 2010-2016 yılları arasında %100 oranında artmış olsun. Yine diyelim ki, aynı tarih aralığında (2010-2016 arasında) Çin Halk Cumhuriyeti sınırlarındaki hava kirliliği miktarı da %100 oranında artmış olsun. Bu durumda, Türkiye'deki balıkçılık faaliyetlerindeki artışın, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki hava kalitesinin iyileşmesinin nedeni olduğunu söyleyebilir miyiz?
Hayır, elbette ki sadece bu verilere bakarak söyleyemeyiz. Evet, ikisi arasında bir ilişki bulunmaktadır. Ancak bu doğrusal ilişki, arada bir nedensellik (neden-sonuç ilişkisi) olduğu anlamına gelmez! Çin'deki hava kalitesinin kötüleşmesinin nedeni, Çin'in gelişmesine bağlı olarak ülkede faaliyet gösteren fabrika sayısının artması olabilir. Ve muhtemelen öyledir de... Ancak unutmayın, bu nedensellik ilişkisi ispatlanmadan, nedenin bu fabrikalar olduğunu bile iddia edemeyiz!"
Kaynaklar
- Ç.M.Bakırcı. Korelasyon Nedensellik. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı