Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Çetinbaş
Üye
15

Bilim insanları arasında ateizm, genel halka göre neden daha fazladır?

Ateizm neden bilimle uğraşan, bilimsel araştırma yapan ve genel halktan daha üst bir konuma sahip olan kendi disiplininde uzman kişiler olan bilim insanları arasında bulunma yüzdeliği genel halkta bulunma yüzdeliğinden daha fazladır?
1,502 görüntülenme
Bilim insanları arasında ateizm, genel halka göre neden daha fazladır?
Bilim insanları arasında ateizm, genel halka göre neden daha fazladır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

İnanç duygusu tanımı gereği, ortada bir kanıt, ispat yok iken bir şeye duyulan güven ve bağlılıktır.

Buradan yola çıkarak bilgi ne kadar fazla ise, kanıt ve ispat yok iken bir şeylere güven duyma ihtiyacı azalır. Bilgiyle sürekli bağlantıda olan, hayatını bilgi üretmeye harcayan bir kişinin, kanıtsız ve ispatsın bir şeye bağlılık duyması daha düşük bir olasılık olacaktır.

Temel sebep bu olsa gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca... İnanç sistemleri, dinler, çok sayıda bilgi içerirler ancak bu bilgilerin hiç biri için bir kaynak, kanıt, ispat sunmazlar. Biliminsanları ise bilimsel yöntem gereği bunlara dayanmaya eğilimli oldukları için kanıtsız, ispatsız, deneysiz, kaynaksız bilgileri güvenilir bulmazlar.

Bir başka sebep de mantıken insan içgüdüsel olarak kendisini çeşitli konularda yetersiz ve aciz hissettikçe daha büyük bir gücün varlığına inanma ihtiyacı artar. Çocuk-ebeveyn ilişkisi gibi. Bilgi ise insanı daha güçlü kılar çünkü ne kadar bilirseniz o kadar anlar ve kendinizi hâkim hissedersiniz. Bu güven ve güç demektir. İşte biliminsanları da geniş kitlelerin kendilerini hâkim hissetmediği konularda bilgili oldukları açıklamalara, sebeplere, sonuçlara daha hâkimlerdir. Depremin neden oluştuğunu bilmeyen biri ile bir jeologun konuya bakışı aynı olmayacaktır. Kaba söylemle "Allah yaptı" sözü, pek açıkça kaynağını, sebebini bilmediğimiz durumlarda daha fazla dile gelir. Ki Newton'dan önce evrendeki her şeyi zaten ulu yaratıcı yapıyordu. Ne zaman ki fizik kanunları diye bir şeyin var olduğu ortaya çıktı, insanların evrene Dünya'ya, yaşama ve en önemli kendilerine bakışı köklü biçimde değişti. Hoş Newton, fizik kurallarını da tanrının yarattığına inanıyordu ama yine de direk söylemle ondan sonra tanrının da uyması gereken bazı kuralların varlığı tescillendi.

Konu bu şekilde özetlenebilir sanırım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Ne kadar çok şey bilir ve görürsen, bildiğin ve gördüğün şeylerin değerlerinde doğru orantıda bir azalma olur.

Basit bir örnek vereyim; babam yıllarca köylerindeki bir şelaleye aşık kalmıştı sürekli ondan bahseder oraya sık sık giderdi. Babamı Türkiye turuna çıkarıp özellikle Akdeniz Bölgesinde yer alan birçok enfes şelaleyi gezdirdikten sonra babam evimize döndüğümüzde artık köyündeki şelaleden bahsetmez olmuştu.

Çünkü artık dünyada köyündeki şelaleden çok daha güzel ve büyük yerler olduğunu biliyordu, yani köydeki şelale öyle önemli bir yer değildi sıradan ve hatta bir nebze çirkindi artık.

Tüm Reklamları Kapat

Arthur Schopenhauer'in İnsan Doğası Üzerine kitabı bu konuyu muazzam bir şekilde açıklıyor.

Bilim alanında çalışma yürüten insanlarda da benzer bir şeyler gerçekleşiyor, gördükleri o şeylere öyle derin kapılıp gidemiyorlar. Modern bir filozofun dediği gibi; "Din boş zamanın efendisi, tembellerin yoldaşıdır."

Kaynaklar

  1. Dr. Zehra Vahapoğlu. (2021). Arthur Schopenhauer’in Düşüncesinde Mutluluğun İmkâni Problemi. dergipark. | Arşiv Bağlantısı
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Yayla
Mehmet Yayla
33K UP
Oşinograf/uzaktan algılama uzmanı

Bilimsel verilere ulaştıkça (örneğin evrenin yaşı, boyutları), bu konulardaki bilgilerin dini yazıtlarda belirtilenlerle çok net bir şekilde çeliştiği görülür (ör. İncil, Evrenin yalnızca 6000-7000 yaşında olduğunu söyler[1]). Bu durum doğal olarak, var olan kurumsal dinlere karşı güveni azaltır.

Kaynaklar

  1. University of Notre Dame. Age Of Our Earth: 6,000 Or 4.5 Billion Years Old? – Answers In Genesis: What Young Earth Creationism Gets Wrong. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 13 Mart 2024. Alındığı Yer: University of Notre Dame | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close