Bilimin doğru yol olduğunu çevresindeki insanlara söyleyerek ve daha önemlisi göstererek.
Doğru bilgiyi (bilimsel bilgiyi) insanlara yayarak. Bu bilgilerin, yaşamı "anlamlandırmak için" ne kadar önemli olduğunu belirterek.
Örneğin evrimi bilmeyen birini düşünelim. Bu kişi hayat konusunda ne düşünür? Hayat onun için nedir? Bu kişi, kendini gerçekten tanıyor mudur? Yaşamın anlamı bu kişi için nedir?
Kişinin tüm bu sorulara vereceği cevaplar, bilimsel bilgileri öğrendikten sonra vereceği cevapların yanında basitleşir ve anlamsızlaşır. Bana göre anlamlı bir hayat felsefesine sahip olmak için (veya var olan hayat felsefesini daha da sağlamlaştırmak için) bilimsel bilgiler ve gelişmeler kişi için daima ön planda olmalıdır. Kişinin kendini tanıması için. Kendini bilmesi için bu bilgiler gereklidir.
Ben insanı doğrudan ilgilendirdiği için evrimden bahsettim fakat aynı şekilde tüm konular, bilimin tüm dalları insanın kendini tanımasına yardımcı olur. Zaten bilim de bu değil midir? Doğayı, evreni, kendini tanıma/bilme girişimi. Bilim bu çabanın ürünüdür. Kendini tanımaya yolculuk çabasının...
Bilim insanı olmayan kişiler doğru bilgileri daha çok insana ulaştırarak bilimin gelişmesine yardımcı olabilir.
Belki bazıları "bilimin gelişmesine ne kadar yardım edebilir ki?" diyebilir. Evet, haklı olabilir bu kişiler. Bu dokunuş, belki de bir bilim insanının bilime katkısının yanında hiçbir şeydir. Fakat olaya şu açıdan da bakılmalı: Bilim insanlarının, bilimsel gelişmelerin önündeki engelleri kaldırmak da bir yardımdır.
Tüm bu doğruları aktardığınız kişiler daha çok bilinçlenecekler. Kararlarını, davranışlarını artık bu bilgiler dâhilinde verecekler. En basitinden artık daha akıllıca oy kullanacaklar. Kişi kullanacağı oy için artık şu soruları soracak: Hangi parti bilime ne kadar destek veriyor? Bilimin yaygınlaşmasına destek veren topluluk hangisi? Bilimi rehber alan gurup hangisi?
Daha iyi yöneticiler seçilmeye çalışılacak böylelikle. Bilime bu yönden destek verilmiş olunacak. Bilimin önündeki engeller artık "daha bilinçli" yöneticiler sayesinde hemen ortadan kaldırılacak. Bilim daha hızlı gelişecek. Bunun örneğini bizzat görmedik mi? Aşı çalışmaları önündeki engeller kalkınca aşılar (normalden) daha kısa bir zamanda bulunmadı mı? Tam da bu noktada Don't Look Up filminde roketleri (daha sonradan) göndermeyi kabul eden yöneticileri (!) hatırlıyorum nedense.
İşte demek istediğim bu aslında... Mesela bu film bile bilimin gelişmesine katkıda bulunuyor. İnsanlara "bilim inkarcılığının, yanlış bilginin" tehlikelerini gösteriyor. Böylece insanlar daha bilinçli oluyor bu gibi yapımlar sayesinde. Peki bu katkıyı sağlayan "filmin yönetmeni" bilim insanı mı? :D
Yani bilim insanı olmasanız bile katkıda bulunmanın yolları çok fazla...
Yönetmenseniz filmlerinizle, öğretmenseniz öğrettiklerinizle, ressamsanız çizdiklerinizle, şairseniz şiirlerinizle, yazarsanız yazdıklarınızla...
Bilime destek olun, bilimin önündeki engelleri kaldırın. "Bu da destek mi?" demeyin. Evet, bu da bir destek.
205 görüntülenme