Paylaşım Yap
Sorulara Dön
8

Bilim insanı olmayan kişiler bilimin ilerleyişine neler yaparak veya nasıl katkı sağlayabilir?

987 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Işbirliği yaparak, katılımcı olarak..

Örneğin yaşadıkları yörelerdeki sörveyanslara katılıp bilgi ve veri toplayarak. Bu yaşanan bölgedeki doğa hayvanları popülasyonlarının gözlemi ve sayımı olabilir, yapılan sosyolojik, psikolojik veya kültürel bir taramaya katılımcı olmak olabilir, bir ilaç/aşı/etkin madde araştırmasında gönüllü olmak olabilir. Bu bilimsel çalışmalara katılmak, başkalarıyla deneyimleri paylaşmak hem bilimi geliştirir hem de bilime olan güveni sağlamlaştırır.

Günümüzde bilimsel çalışmalara kobay olmak karşı görüşü veya kişisel bilgilerin kötüye kullanılması ile ilgili endişeler bu tip katılımları engelliyor. Bu durumda güvenilir kurumlara yönelmek veya bir sorun gördüğünüzde bunu bildirmek ve takipçisi olmak da bence bilime katkıdır.

Tüm Reklamları Kapat

111 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Canbulut
Bilişim Öğretmeniyim

Bilim ile ilgili makaleler okuyarak,Beyin Fırtınası Yaparak,Tasarım vb. üretip gerçeğe dönüştürerek bilime katkı sağlayabilir. Ayrıca ilgili olduğu konu üzerinde çalışarak kendine ve insanlığa büyük katkıda bulunur

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Bilimin doğru yol olduğunu çevresindeki insanlara söyleyerek ve daha önemlisi göstererek.

Doğru bilgiyi (bilimsel bilgiyi) insanlara yayarak. Bu bilgilerin, yaşamı "anlamlandırmak için" ne kadar önemli olduğunu belirterek.

Örneğin evrimi bilmeyen birini düşünelim. Bu kişi hayat konusunda ne düşünür? Hayat onun için nedir? Bu kişi, kendini gerçekten tanıyor mudur? Yaşamın anlamı bu kişi için nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Kişinin tüm bu sorulara vereceği cevaplar, bilimsel bilgileri öğrendikten sonra vereceği cevapların yanında basitleşir ve anlamsızlaşır. Bana göre anlamlı bir hayat felsefesine sahip olmak için (veya var olan hayat felsefesini daha da sağlamlaştırmak için) bilimsel bilgiler ve gelişmeler kişi için daima ön planda olmalıdır. Kişinin kendini tanıması için. Kendini bilmesi için bu bilgiler gereklidir.

Ben insanı doğrudan ilgilendirdiği için evrimden bahsettim fakat aynı şekilde tüm konular, bilimin tüm dalları insanın kendini tanımasına yardımcı olur. Zaten bilim de bu değil midir? Doğayı, evreni, kendini tanıma/bilme girişimi. Bilim bu çabanın ürünüdür. Kendini tanımaya yolculuk çabasının...

Bilim insanı olmayan kişiler doğru bilgileri daha çok insana ulaştırarak bilimin gelişmesine yardımcı olabilir.

Belki bazıları "bilimin gelişmesine ne kadar yardım edebilir ki?" diyebilir. Evet, haklı olabilir bu kişiler. Bu dokunuş, belki de bir bilim insanının bilime katkısının yanında hiçbir şeydir. Fakat olaya şu açıdan da bakılmalı: Bilim insanlarının, bilimsel gelişmelerin önündeki engelleri kaldırmak da bir yardımdır.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu doğruları aktardığınız kişiler daha çok bilinçlenecekler. Kararlarını, davranışlarını artık bu bilgiler dâhilinde verecekler. En basitinden artık daha akıllıca oy kullanacaklar. Kişi kullanacağı oy için artık şu soruları soracak: Hangi parti bilime ne kadar destek veriyor? Bilimin yaygınlaşmasına destek veren topluluk hangisi? Bilimi rehber alan gurup hangisi?

Daha iyi yöneticiler seçilmeye çalışılacak böylelikle. Bilime bu yönden destek verilmiş olunacak. Bilimin önündeki engeller artık "daha bilinçli" yöneticiler sayesinde hemen ortadan kaldırılacak. Bilim daha hızlı gelişecek. Bunun örneğini bizzat görmedik mi? Aşı çalışmaları önündeki engeller kalkınca aşılar (normalden) daha kısa bir zamanda bulunmadı mı? Tam da bu noktada Don't Look Up filminde roketleri (daha sonradan) göndermeyi kabul eden yöneticileri (!) hatırlıyorum nedense.

İşte demek istediğim bu aslında... Mesela bu film bile bilimin gelişmesine katkıda bulunuyor. İnsanlara "bilim inkarcılığının, yanlış bilginin" tehlikelerini gösteriyor. Böylece insanlar daha bilinçli oluyor bu gibi yapımlar sayesinde. Peki bu katkıyı sağlayan "filmin yönetmeni" bilim insanı mı? :D

Yani bilim insanı olmasanız bile katkıda bulunmanın yolları çok fazla...

Yönetmenseniz filmlerinizle, öğretmenseniz öğrettiklerinizle, ressamsanız çizdiklerinizle, şairseniz şiirlerinizle, yazarsanız yazdıklarınızla...

Bilime destek olun, bilimin önündeki engelleri kaldırın. "Bu da destek mi?" demeyin. Evet, bu da bir destek.

198 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

Bilim insanları .. sürekli akademik ve onam verilmiş çalışmalar yaparlar , yaptıkları çalışmaları tüm materyalleri ile üniversitelerde ve benzeri yerlerde yayınlarlar .

Akademik yayınlar , Akademik makaleler vesaire bunlara örnektir .

Bilim insanlarının aslında görevi budur , Fakat toplumca ve kötü niyetli insanlarca çıkarları doğrultusunda kullanılması günümüz dünyasında sıklıkla rastlanan bir gerçektir .

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanlarını istedikleri amaçlar doğrultusunda marka yüzü , konuşmacı vesaire vesaire şeklinde kullanırlar ve bundan kazanç fayda elde ederler .

Anlaşılır olması açısından örnekleyelim ..

Aslı göreve örnek : Bir bilim insanı insanlar üzerinde yaptığı bir psikoloji deneyinde .. belirli bir sıcaklıkta insanın alışveriş yapma ihtiyacının reddedilemez bir şekilde arttığını gözlemlemiş ve tümüyle bunu akademik makale olarak yayınlamış .. Bunun üzerine bir alışveriş merkezi sahibi bu akademik makaleyi okumuş ve AVM ' nin sıcaklığını akademik makalede belirtildiği sıcaklığa ayarlamış sonuç olarak ... AVM sahibinin satışları eskiye nazaran artmış .

Toplumca kötü ve zararlı kimselerce kullanılmasına örnek : Bu anlatacağım bile akademik makale çalışma olarak yayınlanmıştır aslında .

Tüm Reklamları Kapat

İlaç şirketlerinin mümessilleri doktorlar ve bilim insanları ile görüşerek ilaçlarının reklamının yapılması ve hastalara verilmesi için doktorlara ve bilim insanlarına şöyle bir seçenek sunmuş . İsterse bir miktar para , İsterse konuşmacı olarak bir seminer sempozyuma yazdırmak ve beş yıldızlı bir otelde her şey dahil konaklama ve bütün VIP hizmetlerin karşılanarak bir hafta vesaire tatil yaptırtmak gibi ... Bazı doktorlar ve bilim insanları da ... doktorlar hastalarına deneysel ve testleri yapılmamış zararlı ilaçları yazmayı kabul etmiş ve yazmaya başlamış , bilim insanları da sürekli mümessillerin bağlı olduğu şirketin ilaçlarını övmeye katıldıkları televizyon programlarında vesaire başlamıştır ...

Görüldüğü üzere aslı görevinden uzaklaşarak bugüne değin uğraşarak edindiği kazanımlarını tatil bir miktar para kariyer fırsatı vesaire bir çok baskı unsuru yüzünden kötü amaçlar için kullanıp yarar fayda sağlayan bilim insanları da var .

Bilim adamlarına karşı duyulan güvenin sarsılmasındaki gerçek budur ne yazık ki ... günümüz dünyasında bu sıklıkla yaşanmakta ve gündelik hayatın bir parçası haline gelmesine rağmen popüler kültürün etkisiyle asli amacına ihanet edenler korunmakta ve adları temizlenmektedir .

Popülizmi çok iyi kullanan sürüyle organ .. İtibar düzeltme ve itibar yaratma ... İtibar Çalışmasını çok iyi yaptığı için ... Etik dışı eylem tavır hal davranış sergileyenler .. Suç işleyenler , kötülük yapanlar sanki kirli çamaşırmış çamaşır makinesine atılmış ve çıktığında tamamen parlıyor tertemizmiş gibi .. Temizlenmektedir .

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close