Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onlythe Metals
Onlythe Metals
1,264 UP
Üye
7

Bilim eleştiriye açık mıdır?

Alan Chalmers'a ait okuduğum bir makalede giriş cümleleri dikkatimi çekti. Aklıma geldi ben de sormak istedim. Teşekkürler
1,069 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Burada eleştirinin nasıl olduğunun önemi çok fazla. Bilim bizlere sonuçları ve nedenlerini verir. Önemli olan bizim bunları nasıl yorumladığımızdır. Bunlardan çıkaracağımız anlamdır. Doğru olanı anlayabilmek, verilen bilgiyi doğru yorumlamak bilimsel gerçekleri görmemizi sağlar. Yani bir bilimsel bilgiyi başka şekillerde yorumlayan iki veya daha fazla kişi birbirleriyle bilim kavgasına girebilirler.

Fakat doğrudan bilim eleştiriye açık mıdır? Bu soruya gelecek olursak, bence hayır. Bilim kesindir ve doğru olanı bize sunar. Bizim eleştirmemiz ise sadece bizim doğru yorumlama veya başka bir deyişle çıkarım yapamamızdan kaynaklanır. Oysaki her bilgiyi en doğru şekilde anlasak ortada eleştirisini yapabileceğimiz hiçbir şey kalmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Önemli nokta eleştiri ile sorgulamanın karıştırılmaması gerektiğidir!

Bilim sorgulanmaya, teoriler üzerine teoriler koymaya, hipotezleri çürütme odaklı başka bilimsel bilgiler almaya sınırsız bir şekilde açıktır. Yani bir şeyi sorgulayarak “Bu böyledir ama böyle olmama ihtimali olabilir. Bunu şöyle açıklayabiliriz.” şeklinde karşı fikirler bilimin gelişmesinde çok büyük rol oynar. Zaten bilim böyle çalışır. Doğru olana net bir şekilde ulaştığımızı bilmek çok zordur. Bu sebeple sürekli başka fikirler ile bilimsel teorilerin sağlamlığı test edilmelidir. Mesela evrim bugüne kadar bildiğimiz en sağlam teorilerdendir. Darwin zamanından beri bazı bilgiler yanlış olduğu için düzeltilmiş, değiştirilmiştir ama hiçbir zaman bu evrimin gerçekliğini sarsmamış tam tersine güçlendirmiştir. Mesela Evrim Kuramı Darwin’den önce birçok bilim insanı tarafından izah edilmişti; ancak mekanizmaları (yasaları, ilkeleri, doğa gerçekleri) net bir şekilde ortaya konmamıştı. Darwin en temel mekanizmaları ortaya koydu ve bu teoriyi güçlendirdi. Bu son olmadı. Bunun üzerine Darwin’in başta genetik olmak üzere birçok hatası başka bilim insanları tarafından düzenlendi, düzeltildi. Bunun üzerine birçok başka kuramda geliştirildi. Örneğin Gould ve Lewontin’in Sıçramalı Evrim Kuramı gibi. Fakat bunlar canlıların evrimleştiği ve değiştiği gerçeğini değiştirememiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim örneğini vererek açıklama yaptım ama bu sadece bir örnek. Yani bilim sorguya ve karşıt hipotez ve teoriler üretmeye sonsuz şekilde açıktır. Önemli olan bilimsel bir şekilde bu karşıt fikir ve teorilerin açıklanabilir olması. Bu fikir ve teoriler karşı görüşü olduğu teoriyi çürüterek bilimi daha çok geliştirebilir veya çürütmeyi başaramayarak hali hazırdaki teoriyi daha çok güçlendirebilir. Dolayısıyla her türlü bilim gelişecektir.

Bu dediklerimle eleştiri çok farklı olduğu için ne hakkında bahsedildiği (eleştiriden kasıt) çok önemli rol oynamaktadır.

Kısacası: Bilim eleştiriye açık değil, sorguya ve karşı fikirlere bilimsel olarak dayanağı olduğu sürece sonsuz şekilde açıktır.

136 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı

Hayır değildir. Bilim kesin sonuç verir. Yani şöyle bir cümle kurulamaz: " Suyun kaldırma kuvveti olduğunu düşünmüyorum, bu çok saçma. ".

Ama şüpeheye her zaman açıktır, bilim eşittir sorgu, şüphe.

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle söylenebilir yani: "Ya suyun kaldırma kuvetti yoksa? "

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehemmed Qenberli
Lise öğrencisiyim

Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close