Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
5

Bilgiyi anlama ve anlatma sürecinde bilginin lanetine geçiş nasıl oluyor?

Örneğin öğretmen olan bir kişi, konuyu anlamadığı öğrencilik zamanından öğretmen olup konuyu anlayıp anlattığı noktaya gelince neden öğrencileri anlamakta zorlanıyor olabilir? Kişi, konuyu üzerine çok daha karmaşık konular eklendiği için basit konuları nasıl anladığını mı unutuyor?
674 görüntülenme
Bilgiyi anlama ve anlatma sürecinde bilginin lanetine geçiş nasıl oluyor?
Bilgiyi anlama ve anlatma sürecinde bilginin lanetine geçiş nasıl oluyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rasim Tunçel
Rasim Tunçel
1,365 UP
Tıp doktoru, Nöroloji uzmanı

Özellikle matematik, kuantum fiziği vb soyut kavramlar beyinde canlandırılması oldukça zordur. ancak zamanla insan zihni bu kavramları anlamaya zorlanabilir. yeni karşılaştığınız soyut kavramları anlaması zordur. örneğin renk çocukluktan beri karşılaşılan bir soyut kavramdır ancak renklerin dalgaboyu ile açıklanması gözdeki 3 tip koni hücresinin farklı dalga boylarına tepki vermesi ve beyinde bu hücrelerin temsiliyeti uyarı yoğunluğu ve retinal lokalizasyonuna göre renk algılanması farklı soyut kavramları beraberinde getirir. bu kavramlarla çoğu kez karşılaşmış biri bunları kolayca kavrayabilecekken sadece renkleri bilen bir kişi bunları anlamada zorlanacaktır. eğitim sistemimiz (dünya olarak) öğrenciler tarafından dayatma gibi görülmekte ve gereksiz olduğu düşünülen bilgiler üzerinde durulmamaktadır. oysaki bir insan kavramsal olarak türev, ters türev, İntegral ve matris yapılarını tam olarak bilmeden Laplace dönüşümlerinin sadece kurallarını ezberleyerek bu konuyu nasıl anlayabilir. tabiki anlayamaz ama dersten geçmesine yetecek kadar soru çözebilir. maalesef bu durum ilerde karşılaşabileceği statik ve dinamik için hiç faydalı olmayacaktır. kavramların bir çok yönüyle sık karşılaşılması bu kavramların temel olduğu diğer kavramları anlamayı sağlar. yani konunun anlaşılmamasındaki neden temel kavramların iyi anlaşılmamasıdır. ancak öğretici çok iyi kavradığı ve bazı yönlerini dogmalaştırdığı kavramların neresinin iyi anlaşılamadığının farkında olmayabilir. öğrencinin baskın anlama yönteminin (görsel-işitsel-deneysel...) konunun anlaşılmasında etkisi vardır. iyi bir eğiticinin tüm sınıfa hitab edebilmesinin yolu tüm eğitim methodlarını birlikte kullanmasıdır.

160 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close