Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Faruk Öz
Üye 22 Kasım 2 Cevap
8

Bilgisayar yazılımı alanında literatür taraması yaparken işimize yarayacak yöntemler nelerdir?

Örneğin stereo depth ya da vslam alanında literatür taraması yapmak istiyorum. Google Scholar gibi önerebileceğiniz bir site var mı? Hızlı yoldan güncel ve doğru bilgiye erişmek için ne yapabilirim. Örneğin review makaleleri okumak ya da 2024 makalerini filtrelemek doğru mu? Başka yapılması gerekenler var mı? Makalelerin kalitesini nasıl ölçerim?
684 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Musab Dorukbaşı
öğrenciyim 23 Kasım

Bir internet tarayıcısına bu konuyla ilgili sorunumuzu yazıp araştırabiliriz.

her şey internette mevcut. Youtubede ATOM adlı kanalda birçok videoya ulaşabilirsiniz.

Yani yöntem olarak öncee bir internete daha sonra ise bir tarayıcıya sahip olmanı gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 23 Kasım

Normalde 2000 kelime de yazardım ancak çok uzatınca karışabiliyor ister istemez. Aşırı özet geçeceğim ancak en kritik noktalarını belirteceğim.

Veri tabanı kaynaklarını genişletmek için Google Scholar'ın ötesine geçerek IEEE Xplore, ACM Digital Library ve arXiv gibi platformlardan yararlanabilirsin PubMed'de var tabii, fakat özellikle arXiv vazgeçilmezdir. Arama becerilerinizi geliştirmek adına spesifik anahtar kelimeler kullanarak ve Boole operatörleriyle aramalarınızı optimize ederek daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca büyük resmi görmeye niyetliyseniz :) ve alandaki ana temaları belirlemek için article'ları kesinlikle incelemek faydalı olacaktır. Kaynakları eleştirel bir gözle değerlendirerek etki faktörleri, h-indeksleri ve metodolojinin kalitesine dikkat edebilirsiniz. Predatory articllara karşı kkesinlike dikkat edin. Organize bir yaklaşım benimseyerek referans yönetim araçlarından yararlanabilir ve bir araştırma günlüğü bile tutmayı düşünebilirsiniz (ben pek yapmıyorum).

Araştırma sürecinde toplulukla etkileşim kurmak konferanslara katılmak, çevrimiçi forumlarda yer almak ve yazarlara ulaşmaktan çekinmeyin. Sırf bir doktorun sayfasına yazacağımız içeriğin istatistiğini sadece tek bir araştırmada belirtildiği için ve makaleyi açmak için 50 dolar vermemek için :) japonya'daki yazara ulaştım ve istatistiği aldım, sen de çekinme. Güncel trendleri takip etmek için minik scriptler yazabilirsin, belirli bir hashtag 10k retweet aldığında windows bildirimi at gibi mesela ya da önemli araştırmacıları sosyal medyada takip edebilirsin ama bazen de çok boş yapıyorlar işte 😅.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmadan araç demiştiniz onları vereyim: NVivo, Atlas.ti, Rayyan, Covidence ya da kendin yazacaksın ama zaman alır.

126 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close