Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cahit Selim Başbuğ
Üye 1 ay önce
2

Bilginin çerçevesinin dışında düşünme yeteneği nasıl kazanlır?

441 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 1 ay önce

Bilginin çerçevesinin dışında düşünme yeteneği yaratıcı ve yenilikçi bir zihniyet geliştirmek için gerçekten önemli bir şey. Bunu kazanmanın birçok yolu var. Öncelikle farklı bilim alanlarından bilgi edinmek bence çok faydalı. Mesela fizik, biyoloji ya da astronomi gibi konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak olaylara bakış açını genişletiyor. Bir sorunu çözmek için farklı disiplinlerden yaklaşmak alışılmış kalıpların dışına çıkmana yardımcı olabilir. Sadece fizik, biyoloji ve astronomi gibi alanlarla sınırlı kalmayıp sanat, felsefe ve bilim gibi alanlara da yönelebilirsin. Uçsuz bucaksız bir okyanusta, sayısız yönelime dalabileceğin sonsuz konu alanı havuzunda kendini bulmanın heyecanını yaşamak, gerçek anlamda bir keşif yolculuğudur.

Ayrıca düşünce süreçlerini esnek tutmak da önemli. Zihinsel esneklik yeni bilgi ve deneyimlere adapte olabilme yeteneğidir. Zihin jimnastiği yapmak, bulmacalar veya zeka oyunları oynamak gibi şeyler bu esnekliği artırıyor. Yeni şeyler denemek ya da alışkanlıkları değiştirmek yaratıcılığı teşvik eden bir diğer etkili yöntem.

Sorgulayıcı bir zihin geliştirmek de kritik. "Neden böyle?" ya da "Başka nasıl olabilir?" gibi sorular sormak mevcut bilgiyi ve varsayımları değerlendirmeye yardımcı oluyor. Eleştirel düşünme becerisi bilimsel bir yaklaşımın temelini oluşturuyor ve daha derinlemesine analiz yapmanı sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin fırtınası yapmak da önemli. Fikirlerin serbestçe ifade edilmesi alışılmış düşünce kalıplarını kırma şansı veriyor. Saçma gibi görünen fikirlerin bile değerli olabileceğini unutmamak lazım, bu tür düşünceler bazen en yaratıcı çözümleri ortaya çıkarabiliyor.

Son olarak meditasyon ve zihinsel rahatlama teknikleri de düşünce süreçlerini netleştirmeye yardımcı. Stresi azaltmak yaratıcılığı artırıyor ve yeni bağlantılar kurmamızı sağlıyor.

Bütün bu yöntemler bilginin çerçevesinin dışına çıkmak ve daha yenilikçi düşünme yeteneği geliştirmek için önemli. Bu becerileri geliştirmek hem kişisel hem de akademik yaşamda gerçekten büyük faydalar sağlayabilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

CESARETLE...

Fakat bu öylesine bir cesaret değildir. Altı dolu, her tür pratiği ve düşünsel alt yapısı ile; “mevcut olan bana dar geliyor, beni boğuyor, sınırlıyor” nesnel tespitine dayanmalıdır.

Zira dâhileri dahi yapan şey de budur. O güne değin bilimin koymuş olduğu sınırlara dayanıp ötesine ve o güne kadar ki bilimsel tespit ve yöntemlerin dışına çıkabilme cesareti gösterebilmeleri…

Tüm Reklamları Kapat

Fakat yinelemekte fayda var: Bu öylesine, “ben kural tanımam, kafamda bilimi aşkın düşler var” demekle olmaz. Aksine; bilimin gelebildiği en üst aşamaya hakkıyla geldikten sonra, ötesine geçmekte bilimin ( ki bazen tutuculuğu tutar) tutuculuğunun engeline takılma durumunda ( ki nadirdir) , bu engeli ve yine bilimin temel öğretisi olan bilimsel kuşkuculuğa dayanarak aşma cesareti ile olur.

Bunu bugüne değin yapanların temel çıkış sorunsalı “ya öyle değilse” şeklinde olmuştur. Ancak bu “ya öyle değilse” çıkışı oturulan yerden yapılan bir çıkış değildir. Bilimin o güne değin ilgili konu ile ilgili olarak ortaya koyduğu bütün argümanları elekten geçirerek, gösterdiği tüm yollardan yürüyerek bir sonuca ulaşamamanın verdiği haklı arayışın cesaretidir.

Tüm meslek gruplarında, belirli bir yaştan sonra bir hak olarak bilinen emeklilik bir tek bilim insanlarında yoktur. Çünkü onların mesaisi yoktur… ONLAR GÖNÜLLÜ ADANANLARDIR….

Bilginin çerçevesinin dışında düşünme yeteneği ( cesareti) böylesi bir kara sevdanın tornasından geçmek zorundadır. Ötesi, ne emek demokrasisi ne de bilimin hakkaniyet felsefesi ile örtüşmez.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close