Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yaren Koşaner
Üye
4

Big Bang'in yaşanmadığını ve karanlık maddenin gerçek olmadığını iddia eden görüşlere karşı veya destekleyici makale ya da görüşü olan var mıdır?

James Webb'in verilerini big bang teorisinin bize gösterdiklerine karşıt olarak değerlendiren görüşlere karşı açıklayıcı makale ihtiyacı.
598 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Büyük Patlama Teorisi çökmedi. Sadece teorinin bazı varsayımlarında hatalar olabileceği ortaya çıktı. İlgili makalenin yazarı Eric J. Lerner, bir Plazma Evren Modeli savunucusudur. Yani Standart Kozmolojik Modeli, Büyük Patlama'yı reddetmektedir.

2014'te yine Lerner ve ekibi, Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelen verilere dayanarak Büyük Patlama'nın çürütüldüğü furyasına sebep olmuşlardı. Açıkçası, Hubble'dan gelen veriler de JWST'den gelen veriler de Lerner'in iddialarını destekler niteliktedir. Ancak Lerner'in makalesinde yer vermeyerek açıkça "cımbızlama safsatası" yaptığı bir nokta var: Hubble ve JWST gözlemleri Standart Kozmolojik Modeli de desteklemektedir. Ayrıca tüm veriler toplandığında görülüyor ki tüm kanıtları destekleyen tek model, yine Büyük Patlama'dır. Lerner'in argümanı, uzun zaman önce zaten çürütüldü. Plazma Evren Modeli'nin bugün çok az destekçisi vardır ve rafa kaldırılmıştır.[1][2]

Peki, JWST'den gelen yeni veriler? Güncel modelimize göre evren, Büyük Patlama'nın ardından karanlık bir dönemden geçmiştir. Kozmik Karanlık Çağlar olarak isimlendirilen bu zamanlarda evren, ilk yıldızların ve galaksilerin ışığını hapseden bir nötr hidrojen sisi ile kaplıydı. Bu sis; Big Bang'den 1 milyar yıl sonrasına kadar, nötr hidrojenin yeniden iyonlaştığı ve bir kez daha ayrıldığı zamana kadar kalkmadı. Dolayısıyla bu zamanlara ait ışıklar, adeta hapsoldukları için teleskoplarımıza ulaşamıyor. Ancak JWST o kadar hassastır ki karanlık çağlardan hemen sonra oluşan en genç galaksileri gözlemleme imkanı sunmaktadır. Bu genç galaksilerin daha sonraki galaksilerden daha az sayıda ve daha az gelişmiş olması beklenirdi. Ancak JWST gözlemleri, hem çok sayıda hem de şaşırtıcı derecede olgun olan çok kırmızıya kaymış, çok genç galaksiler buldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar şüphesiz şaşırtıcı ve beklenmedik verilerdir. Dolayısıyla Büyük Patlama Modeli yanlış olmasa da bazı varsayımlarımızın hatalı olabileceği ortaya çıktı.

Kaynaklar

  1. E. Siegel. Ask Ethan: Has The Jwst Disproven The Big Bang?. (26 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2022. Alındığı Yer: Big Think | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Koberlein. The Latest Webb Observations Don't Disprove The Big Bang, But They Are Interesting. (23 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2022. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close