Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Serhat Bulut
Üye
0

Beynin hasar alması sonucu davranışlarda değişiklik olabilir mi?

Amerika'da tren rayı inşaatında çalışan Phineas Gage isimli bir adamın patlayıcılar sebebiyle kafasına demir çubuk saplanıyor fakat kızgın demir kafasındaki damarları mühürlediği için Gage sağ kalıyor. Beyni hasar gören Gage'in daha sonra hiç davranmadığı şekilde davrandığı görülüyor. Peki beyinde oluşan hasarlar davranışları etkiler mi?
313 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

[Moderatör Notu: Bu cevap, soruya kaynak zorunluluğu eklenmesinden önce girilmiştir.]

Beyinde meydana gelebilecek her türlü hasar, işleyişini değiştirebilecek seviyeye ulaştığında cevap evettir. Darbe, tümör, lobotomi vs nedenler, belli bir kritik seviyeye ulaştığında beynin çalışma şeklini değiştirir. Soruda verilen örnek, aslında işçinin prefrontal korteksinin zarar görmesi ile sonuçlanan ünlü bir olaydır. En son gelişen, mantıklı düşünme, analiz etme, analitik düşünce süreçlerinin gerçekleştiği alanın zarar görmesi kişiyi daha refleksif, dürtüsel, kontrolsüz hale getirmektedir. Serebral korteks, sürüngen beyin ve limbik sistemden gelen dürtüleri kontrol eder, yönetir. Burada oluşacak bir hasar elbette ki bu kontrolü devre dışı bıraktığında kişi alkol almış gibi (alkolün etkisi de aynı ancak geçicidir.) kişiyi olay öncesi halinden ayıracak hale sokacaktır. Burada kişi aynı benlik hissine sahip olmasına rağmen bilincin bizi yaşamda tutma çabalarından biri olarak değişikliklerin üzerini kapatarak bizi korumaya almaktadır.

Bunun yanında beyin tümörleri, oluştuğu alanı etkilemesi nedeniyle davranış biçimlerini doğrudan etkilemektedir yapılan çalışmalarda görüldüğü üzere. Bir akademisyen normal yaşamına devam ederken aniden çocuk seviciliği geliştirmeye başlar. Bunun nedenini anlayamaz, ancak engel olamaz. Yapılan tetkiklerde beyin tümörüne rastlanır. Tümör alınınca birey eski sağlıklı yaşamına döner, daha sonra tümör nüksedince yine sorunlu istekleri geri gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Depresyon hastalarına lobotomi uygulayan, ve bu yolla onların çektiği acıları dindirdiğini düşünen bir doktor, aslında sonuç işe yarıyormuş gibi görünmesine rağmen onları artık hissetmeyen, duygusuz birer yaşayan ölü haline getirmiştir. (Bunu o zamanın teknik imkansızlıklarına rağmen ustalıkla gerçekleştirmiştir)

Özellikle beyin oluşum evresinde ileri düzey darbelere maruz kalmamalıdır. Gelişim çağındaki çocukların boks, amerikan futbolu gibi darbeye açık sporlar yapmamalıdır. Çünkü gelişim aşamasında alınan darbenin etkisi daha ciddi sorunlara yol açmaktadır. (parkinson, MS vs)

113 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close