Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
1

Beynimiz yuzdece ne kadar enerji harcar?

948 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Arduç
Öğrenciyim

Beyniniz, uyku halinde dahi 20 Wattlık bir ampul ile eşit güç tüketmektedir. Bir nevi, kafamızın üzerinde yanan ampül karikatürü isabetli bir çizim oluyor diyebiliriz!

Beyin, vücudumuzun sadece %2'sini kaplayan bir kütle olmasına rağmen, tüm vücudumuzdan üretilen enerjinin %20-25'ini tek başına tüketir.

Tüm Reklamları Kapat

20 Watt, saniyede 20 Joule enerji tüketimi demektir eder. 1 Joule, 1 kilogram ağırlığındaki bir kütleyi, yerden 1 metre yüksekteki masanın üzerine, 1 saniye içerisinde kaldırıp koyarken yaptığınız işe eşittir. Dolayısıyla, aşırı sade ve fazla varsayımsal bir hesapla, beynimizin her saniye 20 kilogramlık kütleyi, 1 metre yükseğe taşıdığını düşünebilirsiniz. Bunu gidip deneyecek olursanız (20 kilogramlık bir kütleyi her saniye yerden alıp, 1 metre yükseğe kaldırın ve bunu her saniye tekrar edin), aslında ne kadar yorucu bir iş olduğunu anlayabilirsiniz.

Örnek Bir Hesap

Tüm Reklamları Kapat

Günlük yaşantımızda sıklıkla "kalori" olarak duyduğumuz ve besinlerden aldığımız enerjiyi anlatan birim, esasında "kilokalori" (kcal) düzeyindedir. 80 kilogramlık bir insanın günlük enerji sarfiyatı minimum 2400 besin kalorisi civarındadır. 1 kalori, 4.184 Joule civarındadır. Dolayısıyla:

Enerji=2400kcal=10042kJ=10042000J

Bir gün içerisinde 86400 saniye bulunur. Yani:

Zaman=86400sn.

Güç (İng: power) hesaplamak istersek de basitçe enerjiyi zamana bölüyoruz. Yani:

Güç= Enerji/Zaman

Güç= 5439kJ/86400sn.=116Watt(J/sn.)

Yani insanın gün boyunca ortalama enerji harcamasının kabaca bir ampule denk olduğu söylenebilir. Beynimiz de bunun %20'sini kullandığı için:

Tüm Reklamları Kapat

116Watt x 0.2= 23 Watt

Görebileceğiniz gibi beyne yaklaşık 23 Watt düşüyor demektir. Bir diğer deyişle beynin gün boyunca 500 kcal civarında enerji harcadığını söyleyebiliriz. İlginç bir bilgi olarak, düşünme faaliyetinin sanılanın aksine bu enerji sarfiyatına sadece 20-50 kcal eklediği bilinmektedir. Bu konuda daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Dolayısıyla kilo kaybederim diye düşünmekten korkmayınız.

Düşününüz.

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Altınyay. Beyin Ve Güç: Beynimizin Güç Tüketimi 20 Wattlık Bir Ampül Ile Aynıdır!. (5 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Araştırmacı

Beynimiz her ne kadar vücudumuzun sadece %2sini kaplasada gelen enerjinin %20-%25ini harcar. Ortalama bir günlük enerjisi ise ampul kadardır.

Bu komplike yapıya karşın kullandığı yakıt çok basittir. Şeker (C6H12O6) yediğiniz herşeyde bulunur. Bu enerjiyi elektriksel iletim (nöronlar arasında) yada vücudun diğer bölgelerindeki hareketleri yönetmek için kullanır çok basit bir olay gibi görünse de yüzünüzde bir gülümse için 52 kas çalıştığını öğrenince işinin ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Evrim ağacı. Enerji Tüketimi. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağrı Mert Bakırcı. Oksijen Ve Beyinin Enerji Kullanımı. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close