Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gülhicret Sever
Gülhicret Sever
1,901 UP
Üye
4

Beynimiz sağlıksız ve yüksek kalorili besinlerin tadını neden daha güzel algılar?

732 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eren Cihan
Eren Cihan
56K UP
Tıp öğrencisiyim

Monosodyum Glutamat (MSG), genellikle restoran yiyeceklerine, konserve sebzelere, çorbalara, şarküteri etlerine ve diğer yiyeceklere eklenen bir lezzet arttırıcıdır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), MSG'yi genellikle güvenli olarak kabul edilen bir gıda bileşeni olarak sınıflandırmıştır. Ama kullanımı hala tartışılmaktadır. Bu nedenle, gıdaya MSG eklendiğinde FDA, bunun etikette listelenmesini şart koşmaktadır. MSG uzun yıllardır gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu süre zarfında FDA, insanların içinde MSG bulunan gıdalara atfettiği reaksiyonlarla ilgili birçok rapor aldı.[1]

Gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra MSG (E621), domates ve peynir dahil olmak üzere bazı gıdalarda doğal olarak bulunur .İlk olarak 1908'de Japon araştırmacılar tarafından bir lezzet arttırıcı olarak tanımlandı ve o zamandan beri gıda üretiminde en yaygın kullanılan katkı maddelerinden biri haline geldi . MSG, tat alıcılarını uyararak gıdaların lezzetini artırır. Gıdalara MSG eklemek, tuzlu ve etli olarak nitelendirilen umami tadı ile sonuçlanır.

Bazı çalışmalar, MSG'yi obezite ve metabolik sendrom dahil olmak üzere olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıda belirtilen 8 besin en fazla MSG içeren grupta nitelendirilmektedir.

1.Fast Food

2.Cips ve Atıştırmalık Yiyecekler

3.Umami Tadı Yakalamak İçin Kullanılan Baharat Karışımları

Tüm Reklamları Kapat

4.Donmuş Gıdalar

5.Konserve Çorbalar

6.İşlenmiş Et Ürünleri (Sosis , Füme Et vs)

7.Ketçap , Salata Sosu vb. Çeşniler

8.Noodle Benzeri Hızlı veya Çabuk Yapılan Makarna Benzeri Gıdalar

[2]

Kaynaklar

  1.  Katherine Zeratsky. How Does Your Body React To Msg?. Alındığı Yer:  Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  2. Jillian Kubala. 8 Foods With Msg. Alındığı Tarih: 23 Haziran 2022. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüşa Eymen Barlın
Öğrenciyim ve bir şeyler düşünüyorum.

Sağlıksız besinler dediğin besinler genelde insan yapımı olan besinlerdir ve bu besinler insanlar tüketsinler diye özellikle üretilmiştir. İçine koyulan maddeler özenle insanlar sevsinler diye koyulmuş maddeler. Yani sevmemizin sebebi zararlı olması değil.

Öte yandan doğadaki besinler ise biz yiyelim diye yapılmamış, mesela meyveler, içindeki tohum toprağa düştüğünde onu beslemek için var. Yani onların bizi doyurmak için özel bir isteği yok. Hayvanlar yani et te aynı şekilde. Onu yiyelim diye yok. O da bir canlı ve biz hayatta kalmak için onları yemek zorundayız başka şansımız yok.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close