Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Beynimiz bizlere oyun oynamayı daha dogrusu kendı vucuduna oyun oynamayı nasıl başarıyor?

Arkadaşlar şöyle ki hepımız gundelık meselelere aşırı takılıyor o anda kalıp sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz ve bunu yaparkende sankı hiç yok olmayacagız duygusu belırıyor kendımden de örnek verırsem böyle,bızlere göre zaman çok hızlı aktıgı halde neden beyınlerımız yavaş akıyor hissi verip bizleri yok olmaya çok var daha hissi veriyor?
209 görüntülenme
Beynimiz bizlere oyun oynamayı daha dogrusu kendı vucuduna oyun oynamayı nasıl başarıyor?
Beynimiz bizlere oyun oynamayı daha dogrusu kendı vucuduna oyun oynamayı nasıl başarıyor?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
175K UP
Bilim ve felsefe okuru

Aslında sorunun cevabı basit. Beynimiz daha doğrusu bilincimiz zamanın aktığını doğrudan ve özellikle kendi açısından hissetmez. Yani qualia deneyimi zamansızdır. Biraz daha açarsak zaman algısı bilincin kendisinden değil dış değişimlerle algılanır ve bu nedenle de zaman kavramını üretiriz. Bilinç için zaman kavramı doğrudan erişilebilir değildir. Çünkü bilinç zamana tabi değildir. Bilinç zamanı dış gerçekliğe göre tanımlar ve deneyimler ve zaman kavramını üretir. Bu nedenle bilinçlerimizin kendisi için zaman aslında akmamakta ve zaman kavramı bulunmamaktadır. Dış gerçeklikteki değişim ve dönüşümler eğer olmasa bilincin kendi deneyimi için zaman kavramı yoktur ve kendi deneyiminde zaman kavramını algılamamaktadır. Bedeniniz de dış dünyaya dahil bir nesnedir ama qualia yani düşünsel deneyimler kendi soyut dünyasında dış gerçeklik yoluyla değişimleri eğer hissetmese veya algılamasa esasen kendi dünyasında zaman deneyimi yaşamamaktadır. İşte sizde oluşan hissin sebebi de budur. Ayrıca aynı nedenle bazen bir saat bir an gibi yada 5 dk size bir saat gibi gelir. Çünkü bu sırada bilinç herhangi bir şeye odaklanırken veya düşünürken zaman algısını kendisi açısından yitirir ve de zaman farkındalığını yitirir ve ölçümleyemezde. Zaten o anda zaman kavramını algılamamıza ve üretmemize neden olan dış gerçeklikle bir nevi bağını koparmaktadir ve bu şekilde zaman kavramına dair farkındalığını o an veya zaman kesiti için yitirmiş olmaktadır. Böylece kendi soyut düşünsel dünyasında düşünürken dış dünyadaki zaman deneyimini bir nevi kapatır ve zamanı göreli olarak yaşar. Örneğin birşey düşünürken veya bir şeye veya olaya düşünsel odaklanmışken dış dünyadaki zaman algısına kendini kapatır ve düşünceden 'dönüp' tekrar dış dünyayı algılamaya başlayıp saate bakınca zamanın ne kadar geçtiğini fark eder. Tıpkı rüyadaki gibi. 3 veya 5 saniyelik rüya bazen çok uzun olaylar örüntüsü gibi yaşanır. Bilincin zamanla ilişkisi bu nedenle son derece gariptir.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close