Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Besi hayvanlarının kötü şartlarda olmasının işkence olarak görülmesi insanların duygusallığı mı?

Hayvanların kötü şartlarda yetiştiğini ve et haline getirildiğini söyleyebiliriz. Bunun hayvanlar için yansıtıldığı kadar kötü olduğu söylenebilir mi çünkü bir bakıma hayvanların hayatta kalmak ve üremek dışında amaçları yoktur diyebiliriz. Yaşam daha basit bir süreç değil mi onlar için? Ve hayvanlar bulundukları bu durumun ne kadar farkında?
246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar

Soruya başlamadan önce; İnsanlar, hayvanlar aleminde yer alırlar. Dahası, insanlar bir omurgaya sahip olduğumuz için kordalılar olarak bilinen hayvan filumuna aittirler. İnsan hayvanının kılları ve süt bezleri vardır, dolayısıyla biz de memeliler sınıfına giriyoruz. Besi hayvanları da memeliler sınıfın ait hayvanlardır. Hayvanların iki unsur dışında amacı olmadığını söylemek, insanları da kapsar bir bakıma.

Tüm hayvanlar bizimkine benzer davranış düzenleme mekanizmalarına sahiptir ve bunlar, doğrudan ilgili amaçlara ek olarak yiyecek elde etmek, barınak veya güvenlik bulmak veya bölgenin kontrolünü güvence altına almak için gerekli olanlar da dahil olmak üzere her türlü amacı içerir. Bizler hayvanız, o halde hadi bunu insan bağlamına koyalım. Amacımız yemek yemek mi, israfı ortadan kaldırmak mı, avlanmak mı, dost ya da müttefik edinmek mi, yoksa üremek mi? Ancak burada ''amaç'' kelimesinin tanımına da bakmak gerekli olduğunu düşünüyorum.

MÖ 490'a kadar yaşamış antik filozof ve matematikçi Pisagor, hayvanların tüm insani duygulara sahip olduğuna inanıyordu. Kısa bir süre önce Charles Darwin şöyle yazmıştı: "İnsanla gelişmiş memeliler arasında zihinsel yetenekler açısından temel bir fark yoktur." Günümüzde mevcut araştırmalar, en azından bazı hayvanların korku, sevinç, mutluluk, utanç, öfke, şefkat, saygı ve daha fazlasını içeren çeşitli duyguları deneyimlediği fikrini desteklemektedir. Hayvanların duygusal varlıklar olduğuna dair bu anlayış, bazı insanların görüşleriyle örtüşen bir şey değil. Tarih boyunca birçok insan, bilincimiz ve diğer insanlarla olan bağlantımız nedeniyle hayvanlardan farklı olduğumuza inanıyor. Hayvanları incelerken davranışçı yaklaşımı benimseyen kişiler, hayvanlara insan duygularını atfetmek yerine onların davranışlarını bir uyaran-tepki teorisi yoluyla açıklayabileceğimizi öne sürüyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Buna bağlı olarak, ne tarafta olursanız olun (hayvanların duygu iletişiminin olduğu veya olmadığı yönünde) insan beslenme amacı olarak yetiştirilen hayvanların kötü şartlarda yetiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, tarafımca bir duygusallık değil. Mantıken de bu tür şartlar işkenceden çok hayvanın yaşam kalitesini düşürme, soframıza kadar ulaşan besi hayvanlarının etlerini de etkilediğini düşünüyorum. Bir tür fabrika ortamında yetiştirilen bu hayvanların, adım dahi atacak yerinin olmaması yağ ve kas sitemini de kötü etkileyerek sonucu bize dokunan bir besin haline gelebilir. Kötü şartlar beraberinde pis bir ortam ve bakterilerin çoğalabileceği uygun bir ortam hazırlıyor. Ayrıca virüslerin konak olarak seçmesi için gerekli düşük bağışıklık sistemini de devamında getiriyor. Olayın sadece duygusallık olduğunu düşünmüyorum, ama sadece bu yönden bakan öznel düşünceler de vardır.

Kaynaklar

  1. online uwa. Do Animals Have Feelings? Examining Empathy In Animals. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2023. Alındığı Yer: online uwa | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close