Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 16 Ağustos 2020 2 Cevap
2

Bebekken yaşadığımız olayları hatırlama şansımız var mı?

Sonuçta beynimizde bir şeyler silinmiyor, tamamen yok olmuyor.Aile büyüklerimizin bize anlattığı ama bizim o zaman küçük olduğumuzdan dolayı hatırlayamadığımız bazı olayları herhangi bir şekilde hatırlayabilir miyiz ?
7,252 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci 16 Ağustos 2020

Şuan için hayır. İnfantil Amnezi denilen bir hafıza kaybı çeşidi yüzünden 2-4 yaşın altındaki anılarımızı hatırlayamayız. Beyinde, özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde, bir çok yeni bağlantı kurulur ve bir çoğu da yok olur. 2 yaşındaki bir çocuğun normal bir yetişkinden 2 kat daha fazla nöronal bağlantısı vardır ve bu bağlantılar yine aynı yaşlarda büyük bir hızla yarıya inecek şekilde yok olur. Beyin gelişme sürecinde hem yeni bağlantılar kurduğu hem de var olan bağlantıları yok ettiği için 2-4 yaş altındaki anılarımızı hatırlamak biyolojik olarak mümkün değildir.

Synaptic Pruning diye bilinen sinaptik bağlantıların azalmasını açıklayan süreç
Synaptic Pruning diye bilinen sinaptik bağlantıların azalmasını açıklayan süreç
The Urban Child Institute

Fakat bu sinaptik bağlantılar hala budanmadıysa optogenetik yöntemler ile bu bağlantıları aktive etme imkanımız var.

Tüm Reklamları Kapat

852 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Konuyla Ilgili Evrim Ağacı Yazısı. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Çelik
öğrenci 16 Ağustos 2020

insan beyni doğduktan sonra da gelişmeye ve olgunlaşmaya devam eder. özellikle hafıza ile ilgili önemli bölgelerimizden birisi olan hipokampüs için de bu geçerlidir. aslında çocukluk dönemindeki birçok şeyi hala hatırlıyorsunuz. örneğin yemek yemek, bir şeyler tutmak, yürümek vb motor hareketler gibi. bunlar da aslında bir anıdır. nondeclarative memory dediğimiz bir bellek türünde kodlanır. sizin bahsettiğiniz anılar ise declarative memory denilen bellek türünde kodlanır. bu bellek türü için hipokampüs ve korteks önemlidir. hipokampüs bilgileri kodlar ve daha sonrasında depolanması için beynin çeşitli yerlerine gönderir. aynı zamanda bu kodlanmış ve beynin çeşitli yerlerine gönderilmiş bilgiler beyin içerisinde nöronal etkileşim ile etkileşir ve nöronlar arasındaki sinaptik bağlantı güçlenerek ve yeni sinaptik bağlantılar oluşarak anılar güçlenir (uzun süreli güçlendirme dediğimiz şey budur). çocukluk zamanında hem korteks hem de hipokampüs gelişimini tam olarak gerçekleştirmediği için bu kodlama ve daha sonrasında uzun süreli güçlendirme sistemi yeteri kadar verimli çalışmaz. bu da bilgilerin eksik kodlanmasına, kodlanan bilginin uzun süreli belleğe aktarılmamasına ve buna bağlı olarak da bilginin uzun süreli depolanmamasına yol açar. çocukluk dönemindeki anıların hatırlanmaması temelde böyle bir sistemin ürünü olarak ortaya çıkar.

659 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close