Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan -
Furkan -
3,571 UP
Üye
1

Başkası tarafından beğenilmek için kendimizi beğenmemiz gerektiği söylenir. İnsanın kendini beğenmemesinin sebebi başkasının beğenmemesi değil mi?

Başkalarının sizi beğenmesi için önce sizin kendinizi beğenmeniz gerektiğini söylüyor insanlar. Ama insanın kendini beğenmemesinin nedeni zaten başkalarının onu beğenmemesi olduğu için bir paradoks oluşuyor. Ne yapalım şimdi?
1,185 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Erkan Özkan
Bir düşünür.

En baştaki söylem " bana göre" doğru değil. Bu yüzden ortada bir paradoks görmüyorum. Şöyle ki; Başkaları tarafından beğenilmek için, kendimizi beğenmemiz gerekmiyor. İnsanın kendisini beğenmemesinin sebebi ise başkaları değil, ta kendisidir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bırak seni beğenmeyen aynalar derdine yansın, şimdi hak edilmiş kahve zamanı!

Kendimizde ve dışımızdaki insanlarda, hatta nesnelerde kusur aramaya kalkarsak o kadar çok buluruz ki. Fakat emin olabiliriz ki tersi de o kadar çoktur… Tıpkı yarıya kadar dolu bir bardağa nereden ve nasıl baktığımıza göre değişen durum gibi. Yarısı boş veya yarıya kadar dolu şeklinde…

Tüm Reklamları Kapat

İnsanın kendini beğenmesi yahut beğenmemesi bundan farklı değil. Kendilerini beğenen hatta kendilerine hayran insanlara baktığınızda bazılarının sizden benden çok da farklı olmadıklarını, hatta fiziksel ve zihinsel olarak daha geride bile olduklarını görmeniz işten bile değil.

Burada mesele kimin hangi özelliklere sahip olup olmadığı değil, sahip oldukları ile ne denli barışık olduğudur. Şayet bu denge ve iç barış unsuru olmasa idi, sizin beğenilme kriterlerinize göre bile çevrenizdeki sayısız insanın tarifi imkansız bir mutsuzluk içinde debelenmesi gerekir. Biraz dikkatli baksanız bunun ne denli sınırlı olduğunu göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Peki durum bu iken neden tam tersi bu kriterlere sahip yığınca insan , küçük yahut büyük kendi dünyalarında bu denli mutlu olabiliyor, kendini beğenebiliyor ve geleceğe umutla bakabiliyor. Hatta ötesi, başkalarına da umut olabiliyor. Sihir iç barışta…

İç barış yukarıda ifade edildiği üzere bir sihir değildir. Bir karar verebilmektir. Var olan her şeyin değerli olduğuna ve her varlığın kendi değerini ancak kendisinin var edebileceğine kani olmaktır.

Zira insanın yaşayabileceği ve iyi ki varım dedirten en büyük mutluluk bir işe yaramanın verdiği mutluluktur. Çünkü o ona her daim var ve önemli olduğunu hatırlatır.

Beğenilme bu var oluşun karşı taraflarca da kabul görmesinden başka bir şey değildir. Yaşamda çokça beğenilen insanlara genel olarak baktığınızda göreceğiniz şey asla ve asla dış görünüm, fiziksel ölçüler vb. değildir. Hep bu işe yarama (hem kendinin hem de başkalarının) olgusunun bize verdiği öz güven, bu öz güvene dayalı öz saygı ve hak edilmiş olarak karşıdan bize sevgi, saygı ve güven olarak yansıyan beğenilmedir.

Burada hiçbir paradoks yoktur. Özne biziz, yaşam bizim ve bunun üzerinden toplumsal yapı içinde ne denli var olacağımızın kararını verecek olan bizden başkası değildir.

Kendimizi en beğenmediğimiz zamanlarda bile bu minvalde bir pratik sergilediğimizde ve biraz dikkatli bir gözlem yaparsak, aslında bizi beğenen insanların zannettiğimizden kat kat fazla olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

Ancak burada mesele illaki kendimizi belli birilerine beğendirmek ise ve bunu başaramadığımız için kendimize küsüp iç barışımızı zedeleyecek şekilde bunu mesele yapıyor isek önerim şudur: zorla güzellik olmaz diyerek bizi beğenmeyene el sallamak ve kaldığımız yerden yaşama doyasıya ve sımsıkı sarılarak devam etmektir.

Zira uhrevi alemde ezeli, ebedi ve kusursuz olanın bile beğenmeyeni-sevmeyeni varken hem herkes bizi beğenmek zorunda değil hem de ve daha önemlisi kendimizi herkese beğendirmek zorunda da değiliz. Mesele, bir yere bakarken yahut bir varlığa değer biçerken (kendimiz dahil) tartımızın artıya mı eksiye mi dönük oluşudur.

Tüm Reklamları Kapat

Haliyle her artıya dönük varoluş arttırmaya ve her eksiye dönük varoluş eksiltmeye eğilimlidir. İpimizin ucunu artıdan yana tutup çektiğimizde ne denli kolay büyüdüğüne şaşarak tanık olmamız işten bile değil. Deneyin ne denli kolay olduğunu göreceksiniz. Bu alanda bu denli cesurca soru soracak ve içten bir paylaşımda bulunacak birini beğenmeyen aynalar bırakın kendi derdine yansın.

Kendini beğenmeyen hiç kimseyi beğenemez. Kendini sevmeyen hiç kimseyi sevemez. Buna itiraz yok ise tersine neden olsun. Bir kişiyi ve ya nesneyi dahi beğeniyorsak kendimizi beğeniyoruzdur. Bir kişiyi veya nesneyi dahi sevebiliyorsak kendimizi de seviyoruz demektir. Ben böyle duydum, böyle gördüm, böyle deneyimledim ve böyle yaşıyorum. Artı ve farklı hiçbir özelliğim de yok. İnsanım hepsi bu…Şimdi hak edilmiş bir kahve zamanı. De haydi…

(Not: Bu içerik deneyimden ibarettir. Bilimsel bir temel dayandığı iddiası yoktur.)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda fikrim var

Bu paradoksu aşmanın yolu kelimelerden geçiyor. Önek olarak insanlar seni aptal buluyor, ama den aptallığın ne olduğunu biliyorsun o yüzden de kendini aptal olarak değerlendirmiyorsun. Çevrenin sana aşıladığı değerlerden kendine uygun (yani kendince doğru ) olanları seçtikten sonra, o değerlere uygun bir hayat yaşamaya başladığını sürece kendini beğenebilirsin. Hayattaki her değerin göreceli olduğunu anlayıp kendince en doğru olana uyduktan sonra, kendini beğenmemek ikiyüzlülük olurdu.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close