Barutun çeşitleri vardır ancak ilk ve en bilindik olduğu için tarihte kullanılan ilk barut olan kara barutu ele alacağım.Barut dediğimiz şey genellikle 3 unsurdan oluşur; yakıt,oksitleyici(oksijen sağlayıcı) ,yanmaya yardımcı ve hızlandırıcı.Kara barutun bileşenleri şunlardır %75 KNO3 POTASYUM NİTRAT, %15 C KARBON (odun kömürü) ,%10 S KÜKÜRT.
Barutun yanması ve patlama : Bu üç bileşen de toz şekline getirilir ve neminden kurtularak belirli oranlarda karıştırılır.Artık bu karışım kara baruttur, ateşleme yani tepkimeyi başlatacak ısı sağlandığında ilk olarak kolay yanan kükürt(S) alev alır ve ardından karbon(C) ve tüm yanmaya oksijeni sağlayacak olan potasyum nitrat(KNO3) yanar,bu olay saniyeler içinde gerçekleşir ve ortaya hızlı bir şekilde enerji saçar.
Barut açık alanda yalnızca hızlı bir şekilde yanar ve yakıt ya da oksitleyici bittiğinde yanma biter zaten bu oranlar tam yanmanın gerçekleşmesi içindir, örneğin KNO3 ü fazla koyarsanız yakıt önce biter ve yeterince hızlı yanamaz, karbonu fazla koyarsanız oksitleyici önce biter ve karbon eğer açık alanda ise yalnızca ortamdaki oksijen ile yavaş şekilde yanmaya devam edebilir, kükürt oranı dengesiz olursa ya da kükürt olmazsa ilk baştaki yanma ve yanmanın sürekliliği devam etmez.
Peki barut kapalı alanda sıkışmış bir şekilde ateşlenirse ne olur ? İşte o zaman hızlı yanma olayından açığa çıkan enerji içerde birikmiş ve hapsolmuş olur ve ardından şiddetli bir patlama ile dışarı salınır ve bu salınmanın basıncı da mermiyi yüksek hızlarda ileri iter.
Kaynaklar
- Wikipedia. Kara Barut. (17 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı