Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
4

Barut nedir? Nasıl üretiliyor?

16,014 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Barutun çeşitleri vardır ancak ilk ve en bilindik olduğu için tarihte kullanılan ilk barut olan kara barutu ele alacağım.Barut dediğimiz şey genellikle 3 unsurdan oluşur; yakıt,oksitleyici(oksijen sağlayıcı) ,yanmaya yardımcı ve hızlandırıcı.Kara barutun bileşenleri şunlardır %75 KNO3 POTASYUM NİTRAT, %15 C KARBON (odun kömürü) ,%10 S KÜKÜRT.

Barutun yanması ve patlama : Bu üç bileşen de toz şekline getirilir ve neminden kurtularak belirli oranlarda karıştırılır.Artık bu karışım kara baruttur, ateşleme yani tepkimeyi başlatacak ısı sağlandığında ilk olarak kolay yanan kükürt(S) alev alır ve ardından karbon(C) ve tüm yanmaya oksijeni sağlayacak olan potasyum nitrat(KNO3) yanar,bu olay saniyeler içinde gerçekleşir ve ortaya hızlı bir şekilde enerji saçar.

Barut açık alanda yalnızca hızlı bir şekilde yanar ve yakıt ya da oksitleyici bittiğinde yanma biter zaten bu oranlar tam yanmanın gerçekleşmesi içindir, örneğin KNO3 ü fazla koyarsanız yakıt önce biter ve yeterince hızlı yanamaz, karbonu fazla koyarsanız oksitleyici önce biter ve karbon eğer açık alanda ise yalnızca ortamdaki oksijen ile yavaş şekilde yanmaya devam edebilir, kükürt oranı dengesiz olursa ya da kükürt olmazsa ilk baştaki yanma ve yanmanın sürekliliği devam etmez.

Tüm Reklamları Kapat

Peki barut kapalı alanda sıkışmış bir şekilde ateşlenirse ne olur ? İşte o zaman hızlı yanma olayından açığa çıkan enerji içerde birikmiş ve hapsolmuş olur ve ardından şiddetli bir patlama ile dışarı salınır ve bu salınmanın basıncı da mermiyi yüksek hızlarda ileri iter.

1,522 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Kara Barut. (17 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close