Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bakteriyel plazmidlerin izolasyonunda kullanılan teknikler ve çözeltiler nelerdir?

Bakteriyel plazmidlerin izolasyonunda kullanılan teknikler ve çözeltiler nelerdir?
1,615 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasemin Akın
1. nesil yazar

Bakteri pilazmitinin izolasyonunda kullanılan teknikler ve çözeltiler, temelde total bakteri DNA izolasyonu için kullanılanlarla benzerdir. Her iki durum için de ilk önce hücre "lizatının" eldesi gerekir. Normal şartlarda hücre zarını parçalamak için kullanılan yüzey aktif madde SDS olsa da konu plazmit izolasyonu olduğunda triton X-100 gibi daha hassas deterjanların kullanımı önerilir, bu sayede spontan DNA kırıklarının önüne geçilir. Bunun haricinde hücre lizatından RNA ve proteinleri elimine etmek için fenol ve proteazlar kullanılır. Plazmitleri bakterinin asıl DNA'sından ayırabilmek için de stratejiler gerekir. Temelde ilkel ve daha "basit" olanları büyüklük esasına dayalı ayırmadır. Bakteri kromozomu plazmitlerden oldukça büyüktür ve iyi yürütülmüş bir hücre lizatı eldesi aşamasında bu DNA hiç ya da çok az kırılır ve büyük olduğu için santrifüj sırasında dibe çöker. Bunun haricinde konformasyona dayalı bir izolasyon yapılabilir. Normal şartlar altında plazmitler super coil adı verilen sarılmış burgular olarak bulunur ve etidyum bromür yoğunluk kademeli santrifüjleme sırasında kırılmış ve açık DNA'dan ve asıl hücre kromozomundan ayrı bir bant oluşturur. Ayrıca hücre lizatı NaOH gibi güçlü alkalinlerle muamele edilirse bu alkalinler kırık DNA'ları ve çoğu proteini denatüre ederken süper coil haldeki DNA'yı yani plazmitleri denatüre etmez.

Bu saydıklarım eski ve temel yöntemlerdir. Biyoteknoloji alanında neredeyse her gün yeni yöntemler geliştirilmektedir, gelişimlerin takibinde fayda vardır. Sorunuz için teşekkür ederim.

Tüm Reklamları Kapat

481 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close