Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bağımsız var olan bir şey gösterebilir misiniz?

Bir şeyin varlığı başka bir şeyin varlığına bağlı olmadan var olabilen bir örnek gösterebilir misiniz? Yani, tamamen bağımsız ve kendi başına var olan, başka bir varlığın varlığına ihtiyaç duymayan bir fenomen veya kavram arıyoruz. Bu tür örnekler bilim ve felsefe açısından nasıl ele alınmaktadır?
208 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evrende bağımsız var olabilen herhangi bir şey olamaz. Bunun nedeni uzay zamanın yani bizim boşluk (hiçlik) zannettigimiz şeyin de 'birşey' olmasıdır. Örneğin bir atomun kararlı olması (yani bozunmadan evrendeki entropi artışına karşı koyması) kritik bir değer aralığında olmasına bağlıdır. Bu değer aralığı da uzay zamanın yapısına bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle hiç bir şey uzay zamandan bağımsız değildir ve var olamaz. Bu açıdan uzay zaman herşeyin var olduğu ve gerçekleştiği yegane şeydir.

Konuyla ilgili bir diğer konu ise evrende hiç bir şey diğer şeyle etkileşim kurmadan ilişki kurulamaz. İki şey arasında uzay zamanın dokusu veya yapısı sayesinde mutlaka bir etkileşim kurulmak zorunda. Örneğin evrende görmek ışık sayesinde iki şeyin arasında etkileşim kurulmasını gerektirir. Bu etkileşim ise kuantum özellikler taşır. Burada bu durumun henüz ne kadar kapsamlı olduğuna dair yeterli bilgiye sahip değiliz. Örneğin genler veya genetik materyaller bu etkileşimi ayrı bedenlerde olmasına rağmen nasıl sağlarlar. 'sevgi' deyip kolayca geçtiğimiz şeyin altında soyut bir etkileşim mi var yoksa evrenin genel yapısına uygun olarak bu etkileşim henüz keşfetmediğimiz çok başka şeylere mi dayanıyor. Örneğin ayrı bedenlerde genler bir canlı ile yavrusu arasında bağı nasıl oluşturuyor. Bu genler ayrı bedenlerde olmasına rağmen benzer yapıyı taşıyarak bunu nasıl başarıyor da iki ayrı bedende sekron bir etkileşim sonucu bizim 'sevgi' diye adlandırdığımız güçlü 'bağ' ve etkileşim kuruluyor. Neşet Ertaş bir şarkısında sevgi için der ki 'kalpten kalbe bir yol (bağ) vardır görünmez'. Yoksa bizim en temel iç güdülerimiz ve tanımlamalarımız ile basitçe ifade ettiğimiz şeylerin altında çok başka mikro kuantum etkileşim ve mekanizmalar mı var. Evrene dair olarak hiç bir şeyin evrende diğer şeyden yalıtık ve bağımsız olmadığı ve bir etkileşim varsa mutlaka bu iki şeyin arasında bir etkileşim kurulmasının gerektiğine dair genel kurala göre düşünürsek bütün bunların cevabının evet olduğunu anlamamız kolaylaşır. Evren sandığımız gibi bir yer değildir. Şimdiye kadar bu defalarca bilimsel keşiflerle ortaya konuldu ve evren her defasında bizim gündelik algılarımızı yıktı. Bundan sonra da bu böyle olacaktır. Çünkü sıradan zannettigimiz her ne varsa işin detayına indiğimizde görüyoruz ki aslında olan bitenler inanılmaz komplesk ve çok başka şekilde gerçekleşen etkileşimler var. Dahası evrende olup biten etkileşen herşey bir şekilde kuantum fiziğine dayanmak zorunda. Çünkü evrende en temelde iki şey örneğin bir başka şeye temas edemez. Bu durumda iki şey arasında etkileşim kurulması bir 'geçiş' sürecini gerektirir. Yani kuantum mekaniksel olarak bir etki geçişi olmadan siz örneğin bir çiçeğe bile dokunamazsınız. Çünkü en derine çok derine inersek siz çiçeğe dokunurken gerçek bir temas ortada yoktur. Bunun yerine muhtemelen burada kuantum tünelleme benzeri bir 'geçiş' olmak durumunda. Bunlar henüz tam olarak keşfedilmedi ancak buna dair bazı örnekler var. Örneğin koku moleküllerinin temas olmadan burundaki reseptörleri bu şekilde uyarabileceğine dair ciddi kanıtlar olduğu düşünülüyor. Yine kuşların yön bulma mekanizmaları olarak biyolojik bir pusula taşıdıkları ve bu pusulanın da kuantum mekaniksel özellikler taşımak zorunda olduğu ortaya konuldu.

Tüm bunlar gösteriyor ki o halde evrene dair maddeci ve klasik fiziğe dair beklenti ve bakış açısı taşıyanlar çok dikkatli olmalılar. Çünkü evren bizleri şok etmeye devam edecek......

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak Neşet Ertaş gibi hislerimize güvenmek önemli. Çünkü akla sığmayan şey bazen hislerimizde öylesine bir etki bırakır ki bu en temel bir gerçeğe çok da kolay götürebilir....

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close