Günde aşağı yukarı 1,5 -4 saat arası uyuyorum, bu normal bir durum mudur
Tabii ki vardır :)
Aşağıya Evrim ağacının uyku ve yapısı ile ilgili makalesini bırakacağım, orada bol bol açıklamalar mecut ancak iki kelam de ben edeyim: Uyku dediğimiz hadise, "temizlik" gibi düşünülebilir.Beynimiz gün içerisinde bir dükkanın vitrini gibidir tabiri caiz ise.Nasıl yani? Şöyle ki; beyin her an, saniyenin binde birinde bile işlev görür ve biz hiçbir şey yapmıyor zannetsek bile aslında çok iş yapar.Gelen doneleri analizler,karaciğer'de bir sıkıntı var mı, bağırsaklarda var mı gelen giden, her an bunları denetler.Ve bu kadar girdinin elbetteki hepsi işlenmez.Bilgisayar gibi düşünün ya,işlenmeyen data'lar artık bilgi oluşturur.Yani vitrindeki toz gibi.Beyin uyuduğu zaman default sistemi aktive olur.Default sistemi zannediyorum insan hayatının olmazsa olmazı ! Default sırasında, gün içerisinde ne kadar gerkesiz bilgi reseptörlerle algılanmışsa onlar temizlenir.Ancak şöyle bir sıknıtısı var default sisteminin; mesela diyelim akşam muhteşem bir motiasyon kaynağı buldunuz bir yerden ve acayip motive oldunuz.Uyuduğunuz an, default sistemi bu motivasyon halini de siler.Bir işe koyulurkenki motivasyonumuzla birkaç gün geçtikten sonraki motivasyonumuzun aynı olmamasının sebebi budur.Tabii, uyku dediğimiz hadise ve yapısı hala araştırma konusudur.Gizemleri çok fazla ! Uyku ve yapısına dair birazcık fikir oluştuysa eğer,yoksunluğunun zararlarından biraz dem vuralım.Uyku dediğimiz olay bir "temizlik" hadisesi ise yoksunluğunda "kirlilik" hali ortaya çıkar.Nedir bu kirlilik? Beyne sürekli uyarı geliyor,kan akışı sağlandı mı,dediğim gibi organlardan var mı bir haber,hatta kadınlarda yumurtalar erkeklerde spremler taze mi değil mi her şey ama her şey ana makinede denetleniyor; denetim orası.Dolayısıyla tüm uyaranların ardı arkası kesilmezse(yani uyku haline geçilmezse) beyin maalesef her şeye yetişemiyor; bazı denetlenmesi geren kısımlar eksik kalıp,hayat kalitemizi düşürebilir.İleride olacak çocuklarımızın zeka seviyesi normalden daha düşük olabilir sperm taze olmazsa ya da yumurta taze olmazsa,bilinçli kararlar vermede zorlanabiliriz vesaire uzayıp gider liste.Ve tabii ki uyku süresi denen bir şey var.Kişiden kişiye değişir ama standart bir süre 8 saattir.Azı da çoğu da tehlikelidir. Sevgiler :)
Merhaba, yapılan bazı araştırmalara göre uyku düzeninin insan sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmış. Örneğin: Birkaç gece bile kötü bir uyku çekmemiz, kan şekeri kontrolümüzle oynayarak bizim daha çok yememize sebep olabilir. Az uyumak dikkat seviyemizin düşmesine neden olabilir, uykusuzluk sonucunda yaşadığımız agresiflik sosyal yaşantımızı etkileyebilir. Sosyal yaşantımız etkilenecektir çünkü uyku, tahammül seviyemizi de etkileyebilir. Buna ek olarak Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre uyku sorunu çekmeyen 4 gönüllü ile çalışılmış ve bu gönüllülerin ilk üç gün, sekiz saat uyumalarına izin verilmiş. Sonraki üç gece ise uyku saatleri yarı yarıya düşürülmüş. Araştırma sürecinde gönüllüler video kayıtlar ve anketler doldurmuş. Araştırmanın sonucunda gönüllülerle ilgili şöyle bir sonuç ortaya çıkmış: "Endişelerinde, depresyon ve stres seviyelerinde artış belirdi; aynı zamanda paranoya ve diğer kişilere yönelik güven kaybının yaşandığı görüldü. Sadece üç gece az uyuyunca bunların görülmesi gerçekten etkileyici"1
Kısacası uykusuz kalmanın zihinsel olarak insanları olumsuz etkileyebileceği bir gerçektir. Çünkü uykusuzluk yaşanması sonucunda insanların düşüncelerinde donuklaşma olabilir, karar vermekte zorlanmalar yaşanabilir ve konsantrasyon seviyesi düşebilir. Ayrıca kişi bir işte çalışıyorsa, işte göstereceği verim de az uyumaktan dolayı olumsuz etkilenecektir. Dikkat seviyesi düşeceği için yaralanmalar da meydana gelebilir2.
Tüm bunlara ek olarak Teksas Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, uyunması gereken minimum saat uykuyu, üst üste yedi gün uyumayan insanlarda obezite, kalp hastalıkları, hafıza kaybı ve benzeri ciddi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir3.
Tüm yazdıklarıma ek olarak bir zamanlar bende uyku problemi çekiyordum ve psikolojik anlamda bu durumun beni olumsuz etkilediğini fark ettim. Uykusuzluk anksiyetemi yükseltiyordu, anksiyetem yükseldikçe uyuyamıyordum. Kaygı düzeyimin yüksek olması da günlük hayatta karşılaştığım bazı durumlara normalin dışında tepki vermeme neden oluyordu. Neyse ki kendime aktiviteler, uğraşacak işler buldum ve uykumla birlikte anksiyetem de bir nebze düzene girdi.
Sağlıklı günler dilerim ⭐