Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ethem Yıldız
Üye 26 Eylül 2 Cevap
6

Aynı türden canlıların kromozom sayısı farklı olabilir mi örnekleri nelerdir?

Biyoloji hocam ile evrim hakkında konuşuyordu ben dedimki insanlar 46 maymunlar 48 kromozom var dedim ve ekledim maymunlardaki ortak attamızdan gelen canlıdaki kromozomlar birbirine ile kaynaştı ondan dolayı maymunlarla farklı kromozom sayısına sahibiz dedim oda dediki o zaman moli balıyla aynıyız dedi ve farklı kanıtlar göstermeye çalıştım ama ne
840 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Rüveyda Ayvaz
HAMİSTİJİ 27 Eylül

Evet. İnsanlar 46 kromozoma (23 çift) sahiptir ancak şempanze ve goril gibi diğer büyük insansı maymunlar 48 kromozoma (24 çift) sahiptir. Bu farklılık insan evriminde gerçekleşen kromozom füzyonundan kaynaklanmaktadır. İki ata kromozomu (maymunlarda 2A ve 2B olarak adlandırılır) insanlarda 2 numaralı kromozomu oluşturmak üzere birleşmiştir.

"O zaman moli balığıyla aynıyız" benzetme yanlıştır. Kromozom sayıları türler arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir ve bu durum evrimsel benzerliği doğrudan göstermez. Moli balığının kromozom sayısı insana benzer (46 kromozom) ancak bu insanlarla yakın bir evrimsel ilişki içinde oldukları anlamına gelmez. Kromozom sayısı türlerin akrabalığını belirlemez; evrimsel soy ve genetik ilişkiler bunu belirler. Ancak gel de bunu öğretmenine anlat... Bence anlatma zaten o saatten sonra fikri kolay kolay değişmez. Haklısınız, en haklı sizsiniz de sen en güzeli o. Gerçeği söylersen şimdi yarım aklıyla kalkıp sınıfta falan bırakmaya çalışır aman diyeyim. Uğraşmaya deymez. Burada olay öğretmeninizin evrime inanıp inanmaması değil, gerçi hoş evrime inanmamak diye bir şey yok da o başka konu... Buradaki mesele öğretmeninizin yersiz haklı çıkma çabası ya da hakikaten evrime inanmadığını zannetmesi. Çok fantastik insanlar var ya cidden... Çağrı Bey'i tebrik ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Hamza Eren Ayvaz. Evrim Ağacı Makalesi. (27 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 27 Eylül

Ben sanırım konuyu tam anlayamadım ya da anladım ve doğru anladığım için şaşkınım. Yanlış anlamadıysam lisedeki biyoloji öğretmeniniz ve bir biyoloji öğretmeni size bu yanıtı veriyor, yani molly balığının 46 kromozomu var diye insanla aynı sınıfa koyuyor... İnanır mısınız bilmem ama şu kullandığım 3 noktadan sonra ne yazsam diye düşünüyorum yaklaşık 10 dakikadır ancak düşüncelerimin hepsi çok iğneleyici cevaplar oluyor. Yani gerçekten adınıza o kadar çok üzüldüm ki, bu yapıda birisinden "biyoloji" dersi almanız gerçekten içler acısı.

"İnsanlarda 46 kromozom, maymunlarda 48 kromozom vardır.":

Evet. İnsanlar 46 kromozoma (23 çift) sahiptir ancak şempanze ve goril gibi diğer büyük insansı maymunlar 48 kromozoma (24 çift) sahiptir. Bu farklılık insan evriminde gerçekleşen kromozom füzyonundan kaynaklanmaktadır. İki ata kromozomu (maymunlarda 2A ve 2B olarak adlandırılır) insanlarda 2 numaralı kromozomu oluşturmak üzere birleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

"Maymunlarla ortak atadan gelen canlıda kromozomlar birbirine kaynaşmıştır, bu yüzden maymunlarla farklı kromozom sayısına sahibiz.":

Evet. İnsanlar ve büyük maymunlar ortak bir atayı paylaşır. Bu atadan gelen bir kromozom füzyonu insanlarda 2 numaralı kromozomun oluşmasına yol açarak kromozom sayısını 48'den 46'ya düşürmüştür. Bu evrimsel geçmişimizi destekleyen iyi belgelenmiş bir kanıttır.[1]

"O zaman moli balığıyla aynıyız" (öğretmeninizin yanıtı):

Tövbe. Bu benzetme yanlıştır. Kromozom sayıları türler arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir ve bu durum evrimsel benzerliği doğrudan göstermez. Moli balığının kromozom sayısı insana benzer (46 kromozom) ancak bu insanlarla yakın bir evrimsel ilişki içinde oldukları anlamına gelmez. Kromozom sayısı türlerin akrabalığını belirlemez; evrimsel soy ve genetik ilişkiler bunu belirler. Ancak gel de bunu öğretmenine anlat... Bence anlatma zaten o saatten sonra fikri kolay kolay değişmez. Haklısınız, en haklı sizsiniz de sen en güzeli o. Gerçeği söylersen şimdi yarım aklıyla kalkıp sınıfta falan bırakmaya çalışır aman diyeyim. Uğraşmaya deymez. Burada olay öğretmeninizin evrime inanıp inanmaması değil, gerçi hoş evrime inanmamak diye bir şey yok da o başka konu... Buradaki mesele öğretmeninizin yersiz haklı çıkma çabası ya da hakikaten evrime inanmadığını zannetmesi. Çok fantastik insanlar var ya cidden... Çağrı Bey'i tebrik ediyorum, bu tip insanlara karşı Evrim Ağacı'nı ayakta tutmuş ve bir noktaya getirmiş ya gerçekten tebrik edilesi insan. Ben olsam balataları yakmıştım 2-3 yıla. Eğer illa da ben konuşacağım öğretmenimle dersen Evrim Ağacı'nı öner, güzel bilgiler bulabilir burada, öğrenmek güzeldir ne de olsa. En azından kimileri için...

143 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Poszewiecka, et al. (2022). Revised Time Estimation Of The Ancestral Human Chromosome 2 Fusion. BMC Genomics, sf: 1-16. doi: 10.1186/s12864-022-08828-7. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close