Evet. İnsanlar 46 kromozoma (23 çift) sahiptir ancak şempanze ve goril gibi diğer büyük insansı maymunlar 48 kromozoma (24 çift) sahiptir. Bu farklılık insan evriminde gerçekleşen kromozom füzyonundan kaynaklanmaktadır. İki ata kromozomu (maymunlarda 2A ve 2B olarak adlandırılır) insanlarda 2 numaralı kromozomu oluşturmak üzere birleşmiştir.
"O zaman moli balığıyla aynıyız" benzetme yanlıştır. Kromozom sayıları türler arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir ve bu durum evrimsel benzerliği doğrudan göstermez. Moli balığının kromozom sayısı insana benzer (46 kromozom) ancak bu insanlarla yakın bir evrimsel ilişki içinde oldukları anlamına gelmez. Kromozom sayısı türlerin akrabalığını belirlemez; evrimsel soy ve genetik ilişkiler bunu belirler. Ancak gel de bunu öğretmenine anlat... Bence anlatma zaten o saatten sonra fikri kolay kolay değişmez. Haklısınız, en haklı sizsiniz de sen en güzeli o. Gerçeği söylersen şimdi yarım aklıyla kalkıp sınıfta falan bırakmaya çalışır aman diyeyim. Uğraşmaya deymez. Burada olay öğretmeninizin evrime inanıp inanmaması değil, gerçi hoş evrime inanmamak diye bir şey yok da o başka konu... Buradaki mesele öğretmeninizin yersiz haklı çıkma çabası ya da hakikaten evrime inanmadığını zannetmesi. Çok fantastik insanlar var ya cidden... Çağrı Bey'i tebrik ederim.
Kaynaklar
- Hamza Eren Ayvaz. Evrim Ağacı Makalesi. (27 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı