Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sefer Büyükbayram
Üye 14 Ağustos 2022 1 Cevap
13

Ayıların arka dizleri insan gibi öne doğru bükülürken, kendi familyasından olan köpeklerde neden arkaya doğru bükülü kaldı?

Dizler arkadan öne doğru birden evrimleşemiyeceğine göre, zaman içinde öne bükülme nasıl oldu?
1,363 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 14 Ağustos 2022

Bu sık yapılan bir hata. Ayıların anatomisini aşağıdaki görselden inceleyelim:

Arka bacakta uzun femur kemiği görülüyor. Bu kemik, diz kapağı ile birlikte tibia ve fibulaya bağlanıyor. Onlar da bilek kemikleri üzerinden çok sayıda metatarsala (ayak kemiklerine) bağlanıyor.
Arka bacakta uzun femur kemiği görülüyor. Bu kemik, diz kapağı ile birlikte tibia ve fibulaya bağlanıyor. Onlar da bilek kemikleri üzerinden çok sayıda metatarsala (ayak kemiklerine) bağlanıyor.

Görebileceğiniz gibi arka bacakta dizler (veya diz kapağı), gövdeye yakın olsa da bacağın kabaca ortasında kalıyor. Bilekse en aşağıda, ayağın hemen arkasında. Bunu, ayaktaki metatarsal kemiklerden (ayaktaki çok sayıda ince uzun kemikten) görebiliyoruz. Ayıların bacak anatomisi bu bakımdan insanlardaki bacak anatomisine çok benziyor.

Köpek anatomisine bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

Köpeklerde dizler "knee (stifle)" olarak gösteriliyor, bilek kemiği ise "ankle (hock)" olarak.
Köpeklerde dizler "knee (stifle)" olarak gösteriliyor, bilek kemiği ise "ankle (hock)" olarak.
Orthodog

Burada çok ilginç bir şey görüyoruz: Köpeklerde diz çok daha yüksekte, neredeyse karnın içinde. Görselde işaretlenmemiş, ama femur kemiği patella ile "hips" (kalça) arasında kalan kemik. Ayının femuruna göre ne kadar yukarıda olduğunu fark ettiniz mi?

Ayrıca bilek de ("ankle") metatarsalların uzamasına bağlı olarak yükseliyor ve arkadan çıkıntı yapıyor. Yani sizin köpekte "ters diz" sandığınız şey, aslında diz kemiği değil, bilek kemiği. Sadece, köpeklerin karşılaştıkları arazilere ve bu arazilerdeki hareket biçimlerine bağlı olarak evrimsel süreçte metatarsalları uzayıp geriye kaydığı için, yaptıkları çıkıntıyı "ters diz" sanıyorsunuz (daha doğrusu geçici bipedal olan ayılardaki kemik düzeni insana daha benzer, yoksa dört üyelilerde genelde köpeğinkine benzer bir durum görüyoruz).

Bu, evrimin gerçekten de ne kadar muhteşem güçlü bir teori olduğunu bir kez daha gösteriyor; çünkü çok farklı türlerde birebir aynı kemiklerin sadece uzayıp kısalmasıyla sayısız anatominin ortaya çıkabilmesini eksiksiz ve kusursuz bir şekilde açıklıyor. Bu durumu homolog organların hepsinde görüyoruz:

Mesela devekuşlarında da aynı durum var:

Tüm Reklamları Kapat

O bacağın ortasında, arkaya doğru çıkıntı yapan şey diz değil, bilek! Diz, vücudun içine gömülmüş halde.

Mesela siz de penguenlerin diz kemiklerini inceleyerek pratik yapabilirsiniz:

304 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
29
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close