Paylaşım Yap
Sorulara Dön
10

Aydın’ın Kuyucak ilçesinde bir keçi üçüz doğururken, yavrulardan birinin kuzu olmuş. Böyle bir üreme mümkün mü?

Böyle bir şey bilimsel olarak mümkün mü?
3,671 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, olamaz. Keçi ve koyun aynı aileden (Bovidae) hayvanlar; ancak pek yakın akraba değiller:[1] Keçiler Capra cinsinden hayvanlar ve 60 kromozomları var. Koyunlarsa Ovis cinsinden hayvanlar ve 54 kromozomları var.

Sadece bu bilgi bile, keçinin koyun doğuramayacağını görmeye yeter. Bir kere zaten bir koyun tarafından döllenmeden bir keçi durup dururken koyun doğuramaz. Başka bir koyun, çiftçi fark etmeden eş zamanlı olarak doğurmuş olabilir ve sonradan bunlar karışmış olabilir.

Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.[2] Bu yavru, diploid olmasına rağmen tek haneli bir kromozom sayısına sahip olduğu için çoğu zaman ölü veya kısır doğacaktır (Robertson translokasyonu nedeniyle bu melezin soyunun ayrı bir türe evrimleşme şansı var; hatta daha önceden keçi-koyun melezlerinin doğurgan olabileceği de gösterildi.[3][4] Ama burada tek bir nesilden söz edildiği için oralara girmeye gerek yok). Bilindiği kadarıyla keçi-koyun melezlerinin çoğu ölü doğuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sıkıntı buradan da anlaşılabilir: Eğer keçi ve koyun çiftleştiyse de bir yavru doğduysa, o doğan yavruya zaten "keçi" veya "koyun" diyemeyiz; 57 kromozomlu, ayrı bir hayvan adı vermemiz gerekir. Yani keçinin içinde durup dururken 54 kromozomlu bir koyun doğamaz. Genetik, böyle çalışan bir şey değil. Kromozomal ayrışmada sorun yaşansaydı da, bir sebeple 54 kromozomlu bir yavru bile oluşsaydı, kabaca yarısı keçiden geleceği için, doğacak yavruya "koyun" denemezdi.

Ama bence ortada bir melez bile yoktur; o yavru gayet sağlıklı gözüküyor. Çok büyük ihtimalle, çiftliklerde sıkça yaşandığı gibi, farkında olmadan bir doğum yaşanmıştır. Belki anne yavruyu reddetmiş veya istemeden yavrudan ayrılmış olabilir.

Basit bir genetik testiyle bu tür durumlar doğrulanabilir. Ayrıca bu genetik testler yapılıp, bilimsel bir onay alınmadan bu tür şeylerin haberleştirilmesi de gazetecilik ahlakına aykırıdır, kolay yoldan tık kazanma tuzağıdır, bunun da altını çizelim.

442 görüntülenme

Kaynaklar

  1. F. J. Alberto, et al. (2018). Convergent Genomic Signatures Of Domestication In Sheep And Goats. Nature Communications, sf: 1-9. doi: 10.1038/s41467-018-03206-y. | Arşiv Bağlantısı
  2. RTE.ie. Mayo Farm Welcomes Unusual Arrival Of Twin Geep. (3 Nisan 2018). Alındığı Yer: RTE.ie | Arşiv Bağlantısı
  3. E. M. TUCKER, et al. (1989). Blood Genetic Marker Studies Of A Sheep-Goat Hybrid And Its Back-Cross Offspring. Animal Genetics, sf: 179-186. doi: 10.1111/j.1365-2052.1989.tb00855.x. | Arşiv Bağlantısı
  4. E. P. Cribiu, et al. (1988). Etude Chromosomique D'un Hybride Chèvre × Mouton Fertile. Génétique, sélection, évolution, sf: 1-8. doi: 10.1186/1297-9686-20-3-379. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close