Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye
1

Ayağına gelen topa neşeyle vuran veya ilginç stillerde dans eden, takım elbiseli insanların reklamlarda sıkça gösterilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Size ne düşündürüyor, verilmek istenen mesaj sizce ne olabilir?
348 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Deniz Eymen Güngör
Öğrenci

Takım elbiseli birinin ilginç stillerde dans etmesi, topa neşeyle vurması gibi içerikleri, pazarlanan ürünün çok yönlü etkisine atıfta bulunmak adına yapılan bir girişim olarak görüyorum. Çünkü takım elbiseli birini gördüğümüzde aklımıza "sıkıcı bir iş adamı" modellemesi gelir. Bu da ürünün sadece sıkıcı iş adamlarına yönelik olduğu izlenimi oluşturur. İşin hem eğlenceli tarafını hem de ciddi yanını kombine ederek ürünün tek seferde "herkese yönelik" olduğu izlenimi kazandırmak reklama bir futbolcu, bir iş adamı, bir dansçı koymaktan daha basit ve etkilidir. Tabii bunlar benim fikirlerim; gerçekten neden yaptıkları konusunda bir bilgim yok...

Bu tarz fikirlerin sık kullanılması o fikri zamanla absürtleştiren bir duruma sokacak. Sektördeki her fikrin bir son kullanma tarihi vardır. "Klişe" ya da "özenti" ünvanıyla damgalandığında yeni fikir arayışına girerler. Türk medyası bir fikrin suyunu çıkarmaya bayılır... (bkz: türk dizileri)

Tüm Reklamları Kapat

Selam ve sevgi ile...

166 görüntülenme
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tunç Taylan
Tunç Taylan
12K UP
Yazımlıcı, Mühendis, reklam dedektörü

Merhaba,

Birincil amaç "kapsayıcılık" mesajı vermek. Takım elbise, otorite ve ast-üst ilişkilerini akla getirir. Spontan şekilde bu rolün dışına çıkan, "özünde ben de sizin gibiyim" demiş olur. Kapsayıcılık mesajı, son yıllarda ırk, din, cinsiyet gibi alanlarda verilen kimlik mücadelesinin piyasadaki yansıması olarak düşünülebilir. Yabancı çizgi filmlere de bakarsanız, ten renklerinin çeşitli canlı renklerden seçildiğini, başı örtülü kadın figürlerine daha sık görürsünüz; Simpsonlar gibi "eski tüfek" dizilerin ayrımcılık konusunda günah çıkarttığını da fark edebilirsiniz. Benzer şekilde moda dergileri, medya/iletişim şirketleri vs. de çeşitlilik trenini kaçırmamaya gayret ediyorlar. Reklamcılığı da bu genel tablonun içinde düşünmek lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bir açıdan olumlu bir gelişme; azınlıklar ve farklı eğilimler reklamlar aracılığıyla da normalleşme şansı yakalıyor. Takım elbise, demin saydığım sektörlerin bir miktar dışında kalan bir düşünceyi de temsil ediyor: finans, enerji, inşaat, savunma sanayii vb. tutucu sektörlerde, kamuda, siyasette ve muhafazakar/ayrıcalıklı hayat tarzında daha fazla rastlanan bir kıyafet şekli. Aynı zamanda bu alanlarda çeşitlilik konusunda daha fazla direnç söz konusu. Batı'da "kültür savaşları" şeklinde kodlanan, aslen ekonomik eşitsizliğin kimlik siyaseti üzerinden ikincil konuma itildiği bir süreç de yaşanıyor. Reklamdaki kullanım, alttan alta hissedilen bir gerilimi bir ölçüde yatıştırmayı deniyor. "Hepimiz aynı gemideyiz."

Tabii reklamların alttan alta vermek zorunda olduğu "yetersizsin, ürünümüzü al" mesajını unutmamak lazım. Bir yandan da "hayatınız sıkıcıysa bile, isterseniz renklendirebilirsiniz" denmiş oluyor. Takım elbiseli kişi, kurumsal şirketlerde rastlanan pek çok problemi bir çırpıda geride bırakabiliyor. Eğer gerçek hayattaki bizler de problemlerimizi kenara itebiliyor olmalıyız demek ki. İtemiyorsak, bizde bir sorun vardır... yeni şeyler almak geçici bir tatmin ve değişim/kontrol hissi verir. Dolayısıyla reklam, bize satın alma eşiğini aşmak için gereken o ufak enerjiyi de bu şekilde sağlayabilir: "spontan davran, çak bir sipariş, neşemizi bulalım".

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close