Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Ayağa kalkmadan önce primat atalarımız kendilerini nasıl koruyordu?

Dişleri ile mi kendilerini koruyorlardı yoksa ellerini kullanarak mı? Eğer dişleri ile karşı tarafa saldırdılarsa bu diş yapımızın değişmesinde bir etken olmuş olabilir mi? Bir anda aklıma geldi. Belki mantıklı bir sorudur diye sormak istedim
989 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhaba, öncelikle evet gayet güzel bir soru

Kuyruksuz Maymun (Hominoidea) familyasındaki canlılarda kendini koruma mekanizması diğer memelilerle benzer şekilde dişlerde kendini göstermiştir. Ancak bu familyadaan Pan troglody yani kuzenimiz olan şempanzelerle, homo sapiens yani insan türleri geçmiş evrimsel süreçlerde (özellikle de homo erectus döneminde) ellerini daha elverişli kullanabilecekleri şekilde gelişmiştir. Buradaki önemli ayrım şudur ellerin kullanımı, şempanzelerde kendini savunma veya avlanma amaçlı olmasından çok besinleri kabuğundan ayırmak, dallara daha rahat tutunmak gibi aktivitelerle sınırlı kalmışken dişleri savunma ve avlanma görevi görmeye devam etmiştir. İnsanlarda ise özellikle Homo Erectus döneminde eller kendilerini savunabilecekleri ve avlanabilecekleri şekilde gelişmiştir. Sebebi bu dönemde insanlar alet kullanmaya başlamışlardır.

Peki gelelim diş yapımıza. Dişlerimizin, atalarımız olan primatlara nazaran bugün daha kısa olduğunu biliyoruz. Bu mantıklı çünkü primat atalarımız döneminde besin kaynakları genel olarak ağaç meyveleri ve et ile sınırlıydı. Ancak zaman içerisinde homo erectus ve sonrası türler için tarımsal besinler en az et kadar önem kazandı. Özellikle homo sapienslerde tarımın gelişmesi buğday gibi oldukça önemli besin kaynaklarını yarattı ve dişlerimiz zaman içerisinde kısaldı. Hala et ve kemik benzeri besinleri parçalayabilmesi için köpek dişlerimiz uzun ve sivri yapısını korumakta ancak köpek dişlerimiz dikkat edilecek olursa diğer birçok primat nesli canlılarla kıyaslanamayacak seviyede kısa. Homo sapiens türünün de ön dişleri, dişleri ile avlanan ve savunan canlılara göre çok daha uzun. Yani sorunuzun cevabı evet ellerimizin zaman içerisinde avlanma ve savunma amaçlı kullanımı, diğer besin kaynaklarına geçişimizle diş yapımızın akrabalarımıza nazaran önemli ölçüde değişmesiyle sonuçlandı.

Tüm Reklamları Kapat

625 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Ali
Mehmet Ali
77K UP
bilimsever

İnsansılar mükemmel birer tırmanıcıdır tehlike anında dişlerine ve kollarına güvenmek yerine kaçmayı tercih ederler esnek bilekleri, uzun kolları, kavrayıcı el ve ayakları, kavisli parmakları, esnek omuz eklemleri sayesinde çoğu ağaç yırtıcısından kolaylıkla kaçabilir yani önceliği muhtemelen kaçmak olacaktır. Her ne kadar atamız olan insansıların beyni fazla gelişkin olmasa da avcı gördüklerinde birbirlerine bir şekilde tehlikenin yaklaştığını haber verebilirler. Bazı insansıların yaptıkları gibi çok yüksek sesler çıkarabilirler bağırma da avcıyı uzaklaştırma konusunda etkili bir taktiktir(mesela gibonlar). Ayrıca taş ve sopa benzeri şeyleri fırlatmış olabilirler (olabilirler diyorum çünkü hominoidealar içinde çok fazla yaşayan ve nesli tükenmiş türü barındırır türlerde bünyesinde farklı özellikleri barındırır) Eğer avcı çok yaklaşırsa kollar ve çene de devreye girebilir ama bu leopar, timsah, jaguar, çita, aslan gibi yırtıcılar üzerinde pek etkili olmayabilir belki başka primatların saldırısında etkili olabilir. Bu yüzden çenenin bir savunma veya avlanma aracı olarak evrimleşmesi pek mümkün gözükmüyor zaten İnsansılar genelde meyveler, yapraklar, bitki kökleri, tohum, kök, yumru, lifli bitkiler, ufak böceklerle beslenir. Diş ve çene yapıları da bu besinleri çiğnemeye yönelik evrimleşmiştir. Bu tür besinler kolay çiğnenebilir besinler değildir. Homo türlerinde çenenin küçülmesi ateşin bulunmasıyla ve diyetin değişmesiyle tetiklenmiştir.

140 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Adım Adım Evrim: Çenemizi Çalıştıran Kaslar Neden Ve Nasıl Köreldi?. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedi. İnsansılar. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close