Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ay projelerinde ve Dünya'nın dışından çekilen görüntülerde neden yıldızlar gözükmüyor?

Çekilen görüntülerin çoğunda hep karanlık var. Atmosfer dışında yıldızlar daha çok gözükmesi lazım değil mi? Neden fotoğraflarda videolarda gözükmüyor?
3,302 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Ay’ın yüzeyinden (ve astronotun üzerinden) yansıyan Güneş ışınlarından dolayı daha düzgün fotoğraflar çekebilmek için kameranın daha az ışık almasını sağlayan ışık düzengeci küçültüldü (Güneşli bir günde gözlerinizi kısmanız gibi). Bu şekilde arka plan simsiyah görünmektedir. Aynı efekt Dünya’da da görülebilir. Ayrıca poz süresi de kısa tutuldu.

Gözlerimiz gibi, fotoğraf makinası ve kameralarımız da; hem aydınlık, hem de karanlık alanları aynı anda eşit biçimde algılayamazlar. Bol yıldızlı bir gökyüzünde parlayan Ay’ı net biçimde fotoğraflamak istediğimizde çevresindeki yıldızların görünmesinden feragat etmek zorunda kalırız.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, aynı Ay’ın çevresindeki yıldızları fotoğraflayabilmek için uzun pozlama yapmamız gerekir ki, bu da Ay’ın çok parlak görünüp fotoğrafta “patlamasını” kabullenmeniz demektir. Benzer şekilde; uzaydan astronotlar tarafından çekilen Ay ve Dünya fotoğraflarında yıldızlar, Samanyolu vs görünmez. Bunu fotoğrafçılıkla uğraşanlar çok iyi bilirler.

Yıldızlar gibi çok az ışık veren cisimleri görebilmek için pozlama süresini, yani makinanızın filminin veya sensörünün ışık aldığı süreyi uzatmanız gereklidir. Aynı biçimde, Ay ve Güneş gibi çok parlak nesneleri net fotoğraflayabilmek için kısa süreli pozlama yapmanız gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bu fotoğrafta ay kısa sürelik bir pozlamayla çekilmiş. Net görünüyor fakat yıldızlar yok.

Şu fotoğrafta ise ay uzun süreli aşırı pozlamadan dolayı çok parlamış ve hiçbir detayı seçilemiyor ancak yıldızların görünebileceği kadar fazla ışık makinamıza girmiş, yıldızlar seçilebiliyor.

Takdir edersiniz ki "Ay" görevlerinde asıl amaç "yıldızları" çekmek değildi.

500 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. B. Acar, et al. Ay Görevleri: Ortaya Atılan İddialar, Bu İddiaların Bilimsel Analizi Ve Gerçekler. (22 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 27 Mart 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.7429. | Arşiv Bağlantısı
  2. Z. Emecan. Uzaydan Çekilen Fotoğraflarda Niçin Yıldız Yok?. (26 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 27 Mart 2021. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Semih Faruk Özkanoğlu
Fotoğrafçılık ile 5 sene uğraştım.

Ufuk Derin arkadaşımız gayet güzel bir biçimde anlatmış, fotoğrafçılık da ISO ayarları ile ilgili bir katagoriye giriyor bu konu.

ISO nedir?

Tüm Reklamları Kapat

ISO, enstantane hızı ve diyafram açıklığı ile birlikte, fotoğraf çekerken ayarlayabileceğiniz fotoğraf pozlama üçgeninin üç temelinden biridir.

Teknik veya sanatsal nedenlerden ötürü ayarlayabileceğiniz ISO, fotoğraf makinenizin alacağı ışık miktarını kontrol eder ve fotoğraflarınızdaki karanlık veya ışık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

ISO numaraları başlangıçta, bir fotoğraf makinesindeki filmin ışığa karşı duyarlılığını ifade etmek için Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO adının geldiği yer) tarafından belirlenmiştir. Dijital fotoğrafçılıkta ISO standartları günümüzde dijital fotoğraf makinesi sensörünün ışığa karşı hassasiyetini gösteren aynı numaralandırma sistemine sahiptir.[1]

Kaynaklar

  1. Ivy Chen. Adobe. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Adobe Resmi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close