Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hamza Bora Devecier
Üye
3

Ay olmasaydı ağırlığımız herhangi bir değişikliğe uğrar mıydı? Ay'ın uzaklığı dünya'yı ne derece etkiler? Dünya'daki zamanı nasıl etkiler?

Mars büyüklüğün de bir Ayımız olduğunu varsayalım. Dünyanın kütlesinin yaklaşık %75'ine sahip bir Ay dünya ya olabildiğince yakın. Bu ay'ın altında dünya da tartıldığımız da 60 kg oluyoruz. İki olasılık için değişkenler nelerdir. (Ayın olup olmadı durum için. )
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
83K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Sizin üzerinizde çok büyük bir etkisi olmazdı :

Resmi inceleyelim :

Dünya Ay Çekim Etkisi
Dünya Ay Çekim Etkisi
Özel

Ay dünyaya yaklaşık 400.000 km uzaklığındadır. Dünyanın kütlesini 4M alırsak, sorunuza göre Ay kütlesini de 3M alırsak ve dünya üzerindeki 60 kg kütlesindeki bir cisme etkiyen çekim kuvvetleri genel çekim yasasından :

Tüm Reklamları Kapat

Newton Genel Çekilm Yasası
Newton Genel Çekilm Yasası
Özel

Dünya tarafından etki eden kuvvet => 600 Nt (60 kg)

Ay(Mars) tarafından Dünya üzerindeki cisme etki eden kuvvet => 0.033 Nt yani 3 gram-kuvvet kadar olacaktır. Ayın kütlesi dünyanın 100'de 1 i olduğundan (wikipedia dan bakabilirsiniz) Mars'a göre etkisi çok daha küçük olacaktır. Yani 3 gramın 75'de biri kadar.

Görüldüğü üzere büyük kütlelerin büyük uzaklıklardaki etkisi çok fazla olmamaktadır. Burada baz alınan kütle önemlidir. Dünya üzerindeki bir cisme etki eden kuvvet bu kadar olabilirken, Dünya'nın kendisine etki eden kuvvet oldukça fazladır. Kg başına 0.05 gr-f olduğunu düşünerek Mars büyüklüğünde bir ayın Dünyaya etkisini 5,972 x 1024 kg ile çarparak bulabilirsiniz.

Not :

  1. Kuvvetler hesaplanırken Kütleler ve uzaklıklar Wikipedi baz alınmıştır. Genel çekim sabiti iki tarafta da olduğundan denkleme eklenmemiştir.
  2. Uzaklıklar ters kare yasası ile arttığından kuvvetler eksponansiyel olarak azalmaktadır. Kütelelerin genel çekimdeki etkisi son derece düşüktür.
  3. Genel çekim çok zayıf olmasına rağmen evrensel boyutta güçlüdür ve tüm evrene yayılmıştır.
  4. Hesaplamalar kabaca yapılmıştır. Daha detaylı çözüm geliştirebilirsiniz.
  5. Zaman üzerine etkisi için Keppler Yasasına göre hesaplamalar yapılabilir. Doğrudan zamanı çok fazla etkilemez fakat dönüş periyotları değişeceğinden gece gündüz, yörünge, yıl ve ay hesaplamaları değişir. Örneğin 1 yıl 400 gün olabilir. 3 cisim problemini içerdiğinden el ile hesaplamak imkansıza yakındır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close