Hiç böyle bir şey duymamıştım. "Doğal uydu" kavramının tanımında, "ağırlık merkezinin (?)" etrafında dönmemek gibi bir şey yok. Doğal uydular, Güneş Sistemi içindeki gezegen, cüce gezegen veya asteroidler ve diğer uydular gibi daha küçük gök cisimlerinin etrafında dönen astronomik objelere verilen bir isim.[1] Bu uydular kendi etraflarında da dönebilirler, bunda bir sakınca yok.
Bütün gezegen-uydu çiftleri, ikisinin arasında kalan ve kütleleri arasındaki orana göre belirlenen barimerkez adlı bir noktanın etrafında dönüyorlar (daha fazla bilgi burada). Dünya-Ay ikilisi için bu merkez, Dünya'nın katı kısmının içinde, Dünya'nın merkezine çok yakındır (çünkü Dünya, Ay'dan 81 kat büyük kütlelidir).
Ama barimerkez, (cüce) gezegen ile uydu arasında kalsaydı bile (mesela Plüton-Charon çifti böyle), nesnelerden küçük olan büyük olanın uydusu olurdu. Keza, cisimlerin her ikisi de ağırlık merkezlerinin etrafında da dönebilirler. Bu, uydu olmak konusunda bir engel yaratmıyor.
Özetle: Ay, kesinlikle Dünya'nın doğal bir uydusudur ve bu, tartışmalı bir konu değildir.
Kaynaklar
- NASA Solar System Exploration. Moons. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı