Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ares Giriş
Ares Giriş
13K UP
Üye
10

Atomun çekirdeği etrafındaki dokuyu bükerek mi elektronun etrafında dönmesini sağlıyor yoksa elektromanyetik çekim veya kütleçekimi mı var aralarında?

661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alper Gülgen
Kimya öğretmeni, bilim okuruyum

Aslında elektron çekirdek etrafında dönmüyor. Çekirdek çevresinde bir olasılık dalgası olarak yer kaplıyor. Bu olasılıkların yoğun olduğu bölgeler orbital olarak tanımlanır ve Schrödinger'in dalga denklemlerinden türetilen üç kuantum sayısı ile ifade edilir. Baş kuantum sayısı (n) temel enerji seviyesini verir ve elektronun çekirdekten ortalama uzaklığına karşılık gelir. Enerji seviyesinin Planck sabitinin (h bar) kaç katı olacağını gösterir. Açısal momentum kuantum sayısı (l) elektronun açısal momentumunun Planck sabitinin kaç katına eşit olduğunu gösterir. Her bir değere karşılık gelen bir uzayda olasılık dağılım bölgeleri vardır. l=0 için bu dağılım küre şeklindeyken l=1 için x, y ve z doğrultularında ince uçlarından bağlanmış ikişer damla şeklinde 3 ayrı olasılık dağılımı gösterir. Bu dağılımların herbiri bir orbitale karşılık gelir ve manyetik kuantum sayısı ile ifade edilir. Manyetik kuantum sayısı da dış manyetik alandan bu elektronların nasıl etkileneceğini gösterir.

Elektronların enerjisi ve momentumu bu şekilde kuantum sayılarıyla sınırlıdır. Elektron için bu enerji düzeylerini belirleyen de çekirdek ile elektron arasındaki elektromanyetik kuvvettir. Çekirdek kütlesi bu uzay-zamanı o kadar bükecek büyüklükte değil.

Dış enerji seviyesinde bir elektronun enerjisi hem çekirdek hem de iç katmanlarda yer alan elektronlar tarafından belirlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Ergüven
Eski bir elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisiyim.

Atom çekirdeğinin uzay-zamanı bükmesi zaten kütle çekim demek. Ama kütle çekim, zıt yüklü proton ve elektronun birbirine uyguladığı elektromanyetik çekim kuvvetine nazaran çok zayıf kalan bir kuvvet.

119 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close