Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 23 Mart 2023 3 Cevap
1

Atomlardaki Elektronlar neden Nötronlar tarafından çekilmiyor?

Elektronlar Negatif(-) Nötronler ise Pozitif(+) yüklü buna göre birbirlerini çekmeleri gerekmez mi?
665 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zeynep Bora
Zeynep Bora
77K UP
Öğrenci 24 Mart 2023

Merhaba,

İlk olarak nötronlar yüksüz bir parçacık olduğu için herhangi parçayı çekmez. Bu kuvvet yüklü parçacıklar üzerinde etkilidir.

SORUNA GELECEK OLURSAK:

Tüm Reklamları Kapat

Elektronlar negatiftir ve nötr tanecik olan nötronları çekmesi gerekir. Bu yüzden çekirdeğin dağılması gerekirdi. Fakat elektronlar öyle hızlı yüksek bir enerjiyle dönüyorlar ki nötronları çekececek enerjileri kalmıyor. Zaten bu hareketle protonlar bile çekemiyor. Çünkü elektronlar döndüğü için büyük bir enerji açığa çıkar ve protonların çekim kuvvetlerine karşı koyarlar. Protonlara karşı koyuyorlar. Nötronları da çekmiyorlar çünkü dönmeyle sağladıkları enerji bu kuvveti yeniyor.

Umarım doğru ifade edebilmişimdir.

İYİ GÜNLER🌞

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Yetki bir algıdır. 23 Mart 2023

Atomlardaki elektronlar, nötronlardan çekilmezler çünkü elektronlar ve nötronlar farklı yüklere sahiptirler. Elektronlar negatif (-) yüklüdür ve nötronlar ise nötr (yani, hiçbir yükleri yoktur) olduğundan, elektronlar nötronlardan çekilmezler. Bununla birlikte, atomun çekirdeğindeki protonlar, pozitif (+) yüklü olduklarından, elektronları çekerler.

Elektronlar ve nötronlar arasındaki etkileşim, elektromanyetizma ve manyetizmanın farklı güçlerinden kaynaklanır. Elektronlar, yükleri nedeniyle elektromanyetik kuvvetlerle birbirlerini çeker veya itebilirler. Nötronlar ise, nötr yükleri nedeniyle, elektromanyetik kuvvetlerle etkileşime girmezler. Ancak, nötronlar manyetik momentlere sahiptirler ve manyetik alanlarla etkileşime girebilirler. Bu nedenle, manyetik alanlarda, nötronlar elektronlara göre daha fazla hareket edebilirler.

Sonuç olarak, atomların yapısı ve etkileşimleri, elektronların nötronlardan çekilmediği ve protonların elektronları çektiği şekilde organize olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye düşünüyorum 23 Mart 2023

notrino adı üzerinde nötr dür yani yüksüzdür.

proton demek istediniz elbette,elektronun hızı merkez kaç etkisiyle açıklanabilir başka açıklamalarda olabilir yazan olur belki.fakat burdada belli bir momentum hızı olmadan elektron protona yaklaşıp neden? birleşmiyor sorusu sorulabilir, buda elektronun doğasının tam bilinmediğinden kaynaklı olabilir belli bir hız momenti olmak zorunda yada geçenlerde soru olarak yazdığım gibi elektronlar uzaydan quant parçaların etkisiyle otomatik oluşuyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close