[1]Atmosferimize giren göktaşları, terminal hızdan tamamen muaf değildir; ama+ sahip oldukları yüksek giriş hızları ve kütleleri nedeniyle terminal hıza ulaşmadan önce yeryüzüne çarpabilirler. Göktaşlarının atmosfere giriş hızları saniyede 10 ile 70 kilometre arasında değişebilir.
Atmosfere giren küçük göktaşları, atmosferdeki gazların ve parçacıkların oluşturduğu sürtünme nedeniyle hızla yavaşlar ve genellikle yer yüzeyine ulaşamadan parçalanır ya da buharlaşır. Fakat büyük kütleli ve yüksek hızla hareket eden göktaşları, atmosferdeki sürtünmeye rağmen önemli ölçüde yavaşlamadan yeryüzüne ulaşabilirler. Mesela, 50 metre çapındaki Barringer Krateri'ni oluşturan göktaşının, yaklaşık 49.000 yıl önce Arizona Çölü'ne çarptığında saatte yaklaşık 40.000 kilometre hızla hareket ettiği tahmin edilmektedir.
Sonuç olarak, büyük ve hızlı göktaşları, atmosferde terminal hıza ulaşmadan önce yeryüzüne çarparak kraterler oluşturabilirler.
Kaynaklar
- Tuba Sarıgül. Göktaşları Atmosferde Ses Patlamalarına Sebep Olur Mu? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 25 Şubat 2025. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı