Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Atık pilin geri dönüşümü ilk ne zaman olmuştur ve kimler bu alanda çalışmalar yapmıştır?

230 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Tüketici pillerini geri dönüştürmeye yönelik ilk çabalar 1990'ların başında gerçekleşti. Kaynak Koruma ve Geri Kazanım Yasası (RCRA) tarafından yönlendirilen hükümet, pillerde kullanılan üç önemli malzeme de dahil olmak üzere kullanıldığında ve atıldığında belirli "endişe duyulan metaller" belirledi: cıva, kurşun ve kadmiyum. Birincil maddelerde cıva kullanılırken, şarj edilebilir pillerde kurşun ve kamiyum kritik öneme sahipti. RCRA'nın gerekliliklerine yanıt olarak, Minnesota, Iowa, New Jersey, Maine, Connecticut ve Florida dahil olmak üzere birçok eyalet, nikel kadmiyum (Ni-Cd) ve küçük sızdırmaz kurşun asit (SSLA) pillerin çöplüklere atılmasını yasaklayan bir yasa çıkardı. ve üreticilere geri dönüşüm için geri almaları için belirli şartlar getirdi.

Günümüzün Call2Recycle® programı gibi bazı gönüllü ve endüstri destekli pil geri dönüşüm çabaları, potansiyel olarak zararlı kimyasalları çöplüklerden uzak tutmada köklerini sağlamlaştırdı.

1990'ların başında, çok az cihaz şarj edilebilir pil kullanabiliyordu. Dizüstü bilgisayarlarda, telefonlarda, elektrikli aletlerde, kameralarda ve diğer cihazlarda yaygın olarak kullanılmalarına izin verecek kadar kabul edilebilir bir performans düzeyi sağlayamadılar. Bu nedenle, şarj edilebilir pil kullanan cihazların toplam sayısı, pil geri dönüşüm hizmetlerinin yaygın olarak bulunmasını gerektirmedi - ihtiyaç orada değildi. O dönemin pilleri büyük, ağırdı ve genellikle sık sık değiştirilebiliyordu. Pil ömrü çok uzun olmadığı için öyle olmaları gerekiyordu. Bu kullanım modelini desteklemek için öncelikle yedek olanları satmaya adanmış birkaç perakendeci vardı.

Tüm Reklamları Kapat

1990'ların ortalarında, ABD merkezli birincil pil üreticilerinin çoğu pillerden cıvayı çıkardı ve 1996 Cıva İçeren ve Şarj Edilebilir Pil Yasası'nın kabulü bu yaklaşımı doğruladı. Bugün, alkalin piller kimyasal olarak iyi huyludur ve çoğu zaman çöplüklere gönderilmemektedir.[1]

Kaynaklar

  1. C. Smith. The Evolving Journey Of Recycling Batteries: 25 Years. (12 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 27 Mart 2023. Alındığı Yer: Environment + Energy Leader | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close