Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cogito Cogito
Üye 1 Kasım 2020 2 Cevap
4

Ateşin sıcaklığı sabit midir? Neden?

1,476 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Orjin Astromat
Araştırmacı, Okur 16 Mart
Orijinal Soru: Her ateşin sıcaklığı aynı mıdır? Farklıysa neye göre değişir?

Hayır, her ateşin sıcaklığı aynı değildir. Ateşin sıcaklığı, yakılan malzemenin türüne, oksijenin mevcudiyetine, yanma sürecinin efektivitesine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Yakılan Malzeme: Farklı maddeler, farklı sıcaklıklarda yanar. Örneğin, odun ateşi ile gaz yakıtlı bir fırının alevi farklı sıcaklıklarda olacaktır. Bu, yakılan malzemenin kimyasal yapısına ve termal özelliklerine bağlıdır.

Oksijen Miktarı: Yanma sürecinde kullanılabilir oksijen miktarı da ateşin sıcaklığını etkiler. Daha fazla oksijen, daha tam ve verimli bir yanma sağlayarak daha yüksek bir sıcaklık elde edilmesine yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yanma Sürecinin Efektivitesi: Yanma sürecinin ne kadar verimli olduğu, yanmanın sıcaklığını etkiler. Tam ve verimli bir yanma, daha yüksek sıcaklıklara yol açabilirken, yanma sürecinde tamamlanmamış yanma veya yanma ürünlerinin birikmesi daha düşük sıcaklıklara neden olabilir.

Yanma Ortamı: Yanma ortamı da sıcaklık üzerinde etkilidir. Açık havada, rüzgar ve diğer hava koşulları sıcaklığı etkileyebilir. Kapalı bir alanda ise hava akımı, havalandırma ve izolasyon gibi faktörler sıcaklığı etkiler.

Genel olarak, ateşin sıcaklığı birçok değişkene bağlıdır ve sabit bir değer değildir. Bu nedenle, farklı koşullarda farklı sıcaklıklar elde edilebilir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Makine Mühendisi 1 Kasım 2020

Yanma reaksiyonları çeşitlilik göstermekle beraber sanırım sorunuzdan anladığım kadarı ile anlatımı ocak alevi olarak devam edeceğim soru buna göre sorulmuş. Ateşin yanması için kullanılan havanın oksijen yüzdesinden tutun hava/gaz oranına kadar hatta ortamın sıcaklığına kadar bir çok etmen ateşin verimini dolayısıyla sıcaklığını etkilemektedir. Örneğin ateşe gelen gazın süzülerek yabancı maddelerden arınması verimi artıracaktır ya da kullanılan gazın türüne göre en verimli yanma için optimum hava karışım yüzdesi de aynı şekilde verim dolayısıyla sıcaklığını etkiler.Bu konu enerji mühendisliği konularından birisi olup endüstiryel fırın ocaklarında çok ince hesaplara tekabül eder. Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir. Bu konu üstünde bizzat çalıştığımda en çok şaşırdığım ise alev ile oksijenin buluşma noktası bile verimi etkilemesiydi. Dolayısıyla sorumuzun cevabı kullanılan gazların ve gaz/hava oranının (ve daha bir çok etmenden dolayı) durumuna gore her ateşin sıcaklığı farklıdır.

343 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yunus Çengel. (2020). Isı Ve Kütle Transferi.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close